Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

book of revelation

Rekomendowane odpowiedzi

my czterej jeźdźcy apokalipsy
powrócimy by niewiernym
zabrać sad i psa
podpalimy świat

później już z góreczki
siedem plag zabić bestię
szóstka szóstka szóstka pat
jedna trzecia pójdzie w piach

...

przyjdź Panie Jezu!
zaiste przyjdę niebawem

Amen. 

Edytowane przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)

@Pan Ropuch To niełatwe (dla mnie) przyjąć taki koniec i nowy początek z pokorą... A może ma on nas pokory nauczyć..? Tak czy inaczej bronię się przed potępianiem tego, czego nie rozumiem (do końca). I nie jestem pewna jaka postawę wyraża Twój wiersz. Odbieram go, jako otwarty, choć wyczuwam tez ironię.  Pozdrawiam :)

Edytowane przez duszka (wyświetl historię edycji)

@duszka Lekko prowokacyjnie z pewnością... na pewno bez oceniania. Apokalipsa Jana Ewangelisty różnie się miała, niegdyś nawet sam kościół próbował ją usunąć z nowego testamentu z powodu zbyt dużej liczby powoływaczy się na nią samą tylko i wyłącznie. Nie ciężko było też im i o bluźnierstwo z tego powodu czy też dokonać zbyt daleko idącego osądu i wniosku.

Ironii nie użyłem tym razem w ogóle zdecydowanie więcej dałem czarno-humorzastej groteski,

wstęp to przecież nic innego jak człówka i na nutę z czterech pancernych i psa :) 

Zabieg ten został spowodowany tym iż w samej apokalipsie brakuje tego co przy wcześniejszym wierszu wspomniałem w komentarzu: katalizatora(ów)

Wszystkie te wizje zaś w niej zawarte, być może, są tak aż nienaturalnie straszne, gdyż sam autor nie potrafił ich swoim tokiem rozumowania natenczas ogarnąć.

Misterium, zagadka czemu by nie i groteska?

@Pan Ropuch Pozostać w postawie pytającej do tego apokaliptycznego przekazu jest chyba słuszne.., przynajmnie dla mnie - po prostu szczere. A ta otwartośc umozliwia doświadczanie pewnych niespodzianek - w postaci "przywianych" strzępów prawdy. Ja za każdy najmniejszy jestem wdzięczna :) I dziekuję Ci za odpowiedź :)