Ewelina Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) może dotykałeś Jej tak jak mnie a może inaczej może była kimś bliższym dla ciebie jedynym do grobu - na zawsze i ja ze swoją dziką nieokrzesaną naturą - w niczym Jej nie dogonię ciebie tak nie rozczulę jak rozczulała cię Ona Jej doskonałość w każdym calu i delikatność - kolibra natura przeciwieństwo mnie w twoich oczach jestem tylko obrazem przeszłości w krzywym zwierciadle moje rozpalone serce na nic się zda Ona jest w twoim bardziej i głębiej niż jestem ja Edytowane 2 Marca 2023 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 7
Brmajka Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 @Ewelina Dziękuje, świetny wiersz na podsumowanie dzisiejszego dnia 1
Ewelina Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 @Brmajka dziękuję serdecznie. Pozdrawiam także :)
Rafael Marius Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 @Ewelina Tak to bywa w życiu wszystko jest zmianą. Pozostaje tylko akceptacja. 2
Ewelina Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 @Rafael Marius Niektórzy tkwią w przeszłości tak głęboko, że można ich z niej wyrwać tylko z korzeniami...a to dość bolesne 1
staszeko Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Porównywanie się z drugą kobietą prowadzi donikąd. Należy być sobą, kochać po swojemu. Miłość to nie wyścig. Zajmujący wiersz, bo pobudza do myślenia. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @staszeko zgadzam się z Tobą: generalnie porównywanie się do kogokolwiek w jakichkolwiek okolicznościach zawsze więcej robi szkody niż pożytku. Jest bardzo destrukcyjne dla poczucia naszej wartości. W przypadku bohaterki mojego wiersza porównywanie się wynika z tego, że jej obecny partner porównuje ją z byłą partnerką. Jest to dla niej doświadczenie bardzo bolesne. Partner nie potrafi oddzielić przeszłości grubą kreską. Z różnych względów nie radzi sobie z tym zupełnie.
staszeko Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @Ewelina Dziwny ten partner… Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Takie porównywanie może wskazywać na przedmiotowe traktowanie kobiety. Jak się kogoś kocha naprawdę, to się kocha bezgranicznie, niezależnie co miało miejsce w przeszłości. Sęk w tym, że każdy może mieć odmienne doświadczenia. 1
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @staszeko ciężko się z Tobą nie zgodzić. Natomiast każdy ma swoją historię, swoje doświadczenia, które bardzo mocno każdego kształtują. 1
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @aff tak, jest dokładnie tak jak piszesz. Mamy skłonność do idealizowania tego co za nami. Dla przeszłości to dobrze, ale teraźniejszość ma zdecydowanie pod górkę w tej sytuacji... chyba, że stanie się przeszłością...to wtedy paradoksalnie może zmienić pozycję w rankingu :) Pozdrawiam ciepło
Rafael Marius Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To prawda ci niezmienni, mało elastyczni. To też jest uwarunkowane osobowością. 1
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @Rafael Marius czasem coś bardzo mocno człowieka trzyma w czeluściach przeszłości, na przykład nieprzepracowane traumy... 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może tak być, ale tylko u tych dla, których przeszłość ma znacznie. Są tacy, których interesuje tylko przyszłość, nowe możliwości. Dla innych z kolei liczy się tylko to co teraz. 1
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @Rafael Marius to już też częściowo jest związane z tak zwaną życiową filozofią a nie tylko osobowością. Choć określone osobowości mogą mieć predyspozycje do określonych postaw. 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja myślę, że te predyspozycje decydują o wyborze tej czy innej życiowej filozofii. Ta ostatnia jest wtórna wobec budowy mózgu, która z kolei determinuje osobowość. 1
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @Rafael Marius jest jednak możliwe, że człowiek przyjmie inną filozofię niż ta która wynika z jego predyspozycji...i będzie to jego świadomy wybór czyli nauczy się żyć inaczej 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest to możliwe, ale tylko u nielicznych, tych najambitniejszych, którym ich własna osobowość z jakiś względów się nie podoba. Ktoś z natury lubiący samotność może stać się towarzyski lub odwrotnie. Ale jednak tu też są pewne warunki. Trzeba być młodym, elastycznym i wytrwałym człowiekiem. Granica młodości przebiega dla każdego w innym miejscu. Jednak z wiekiem należy liczyć się z tym iż nabyta filozofia pożółknie, a z czasem zaniknie zupełnie i pozostanie znów biała niezapisana karta pierwotnej osobowości. 1
Nefretete Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @Ewelina Witaj! Widzę, że autorka postanowiła zmienić szyk zdaniowy, lecz ja wracam do pierwotnej formy: "Może Jej dotykałeś tak jak mnie a może inaczej" Dlatego oba 'może' czytam sobie przez morze I efekt finalny wygląda tak: 'Morze Jej dotykałeś tak jak mnie a morze inaczej' Całość mi się podoba. Wczoraj już śledziłem treść, a szukanie wiary wiąże się z poszerzaniem wiedzy jej granic. Pozdrawiam 1
Ewelina Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 @Nefretete witaj! Może to ta późna pora sprawia, że komentarz choć mnie zaciekawił, to mam kłopot z jego zrozumieniem. Pozdrawiam serdecznie 1
Nefretete Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chodziło mi o to, że zarówno wiara jak miłość idą w parę! Serdeczności 1
Rekomendowane odpowiedzi