Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Staliście się „ specjalistami w wąskich dziedzinach”
Do niedawna bylibyście „ ludźmi o ciasnych poglądach”

Wyostrzył się wam wzrok
Dostrzegacie rysy na podeszwach szpilek od Manolo Blachnika

Poprawił wam się słuch
Wyłapujecie szelest ocierających się o siebie kart kredytowych

Wysublimował wam się węch
Drogę do celu wyczuwacie po zapachu trupów

Boże!
Jak bardzo dziękuję Ci
Za dar wadliwych organów zmysłów

Ślepe oczy widzące wiosnę
Głuche uszy słyszące skargę w głosie
Niedrożny nos chłonący zapach człowieka

I tylko nie udał Ci się mój mózg
Pofałdowany i myślący

Opublikowano

witam.
karty kredytowe i zapach trupów psują urok...
podoba mi sie koncept. wiersz z wymową.
lubię taki rodzaj ironii.
podoba mi się!

pozdrawiam

Opublikowano

Podoba mi się metaforyka i sam pomysł - ale jak na mnie, to trochę go można technicznie do pracować. Bo on w sumie w pewnej części jest przewidywalny i zbyt - moim zdaniem - symetryczny. Mamy więc najpierw zmysły u happy yuppie (wzrok, słuch, węch), potem u peela (taka sama kolejność). ja wiem, ze to specjalnie - ale mi się to nei podoba. Ja bym te fragmenty najchętniej po prostu skrócił, każdy do rozmiarów jednej strofy. I to "Boże!" jest troszkę pretensjonalne - może w jednej linijce z podziękowaniami, na spokojnie?

Mimo uwag - całośc na plus.
Pozdrawiam, Antek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @m1234 no proszę! A mnie naszła zgoła inna refleksja - ale zostawię ja juz dla siebie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Witam - podoba się -                                           Pzdr.
    • @viola arvensis Dziękuję! Ciekawe, że skojarzyło ci się to z piosenką - bo właśnie takie jest przeznaczenie tego tekstu. Roboczo został wykorzystany w utworze ilustracyjnym na potrzeby pewnego przedstawienia.
    • Witam - a kiedy wrócisz spijemy nektar,  rozpalimy ogień. w najkrótszą noc - pięknie - fajny wiersz -                                                                                                           Pzdr.
    • Czytałem Johna Cage’a i przypomniałem sobie gnoja pytanie – czemu nie dzielisz wersów i oto dotarło do mnie, że podział jest formą istnienia – zdzielił mnie w twarz drab na ulicy argumentum ad personam i zastygł - tacy sobie stawiają pomniki za życia, cokoły pustoszeją. Coraz większy rozdźwięk społeczeństwa, coraz większy upadek. Coraz mniej w telewizji do obejrzenia. Przyszło mi żyć na pustkowiu. Fraternizacja z tłuszczą wychodzi mi bokiem jak grot po niedźwiedzim tłuszczu (stąd biorą się nazwy – panie docencie, doktorze - całe uczone słowotwórstwo, zniknął człowiek w plażowym ubiorze). Skończyłem pisać rozdział książki, odłożyłem to, co miałem wypić na później – za rok, może dwa, ile lat przede mną, za - szafą, czymkolwiek wspartym o ścianę znajdzie ktoś o imieniu nieznanym – z ang. NN, NoName - niedopitą szklankę (koniecznie jak u Brodskiego), zabierze do muzeum – cokoły pustoszeją, sami sobie stawiamy pomniki w narcystycznym zachwycie. Przy wtórze pochlebców, pociotków, pobratymców –  wyjców. Czytałem Kennetha Kocha –  wspomina o Kantorze, mój ojciec cenił Cricot, parasol w muzeum – na obrazie i ten, który zostawił przez roztargnienie w jakiejś mniej artystycznej spelunie - obaj nie żyją. Żyję na pustkowiu. Czytałem Johna Cage’a i jego opowieść o przekraczaniu rzeki przez Hindusa i Japończyka – i przypomniałem sobie gnoja, który mi mówił, że tak się nie pisze. Czy tylko dlatego, że się nie chodzi po wodzie mam schodzić na mieliznę? Chciałbym, by znaleziono wyżej wspomnianą - ww. (tylko tak się to pisze) szklankę na Manhattanie. Choćby w podrzędnym hotelu.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...