Biblia
Humanisty: to nic innego jak zbiór twórczych, rozwojowych i otwartych nauk - filozofii, literatury pięknej i historii - to logiczna podstawa w celu uzyskania świadomości, inaczej: samodzielnego - myślenia.
Druga - kolejność: religie, geografia, literaturoznawstwo, geometria i etyka - te nauki pełnią podrzędną rolę wobec tych wyżej wymienionych, patrz: pierwszy - akapit.
Trzecie w kolejności jest prawo: jest ono na granicy humanistyki i nauk - ścisłych, takich jak: algebra, medycyna, chemia, fizyka, teologia, inżynieria, informatyka i nauki, jakby inaczej: społeczno-polityczne.
Różnica pomiędzy humanistyką i naukami - ścisłymi jest taka: ta pierwsza widzi szczegóły w całej okazałości - całości, druga: jest skupiona tylko i wyłącznie na jednym jedynym punkcie, który właśnie należy do wyżej wymienionego szczegółu - jest po prostu rozbiorem na pierwsze czynniki ludzkiego mózgu i jest bardzo podatna na wszelkiego rodzaju psychomanipulacje.
Pomyśl, człowieku, jeśli zauważyłeś, że jesteś ofiarą manipulacji, to: manipulacja będzie manipulowała - manipulacją, abyś miał wysokie wrażenie o własnym poczuciu wartości - mądrości i w ten sposób powstaje: głupota, która widząc mój tytuł - od razu pomyślała o Nowym i Starym - Testamencie, Bublu, przepraszam: Biblii - czy mam rację?
Wymieniając: różne kierunki nauk, tym samym: sam sobie wystawiam świadectwo - pokazuję światu własne - zainteresowania, słowem: możliwości - czy też jestem ofiarą manipulacji? A odpowiedź znajdziesz w wyżej wymienionych akapitach: pierwszym, drugim, trzecim, drugim i pierwszym, otóż to: in eruditio - sapientia...
Najniżej w tej hierarchii jest Poezja, bo: Ona jest najtrudniejsza i najważniejsza - nie zależy Jej na karierze, bogactwie i sławie - wybiera święty spokój, więc: jest Ona - ostatnia.
Łukasz Jasiński (Warszawa: 2023)