Ten utwór został doceniony przez użytkowników. kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Wracajmy! Coś wisi w powietrzu Wracajmy do naszej pustelni Tam cisza w przytulnym jej wnętrzu Przywita nas winem korzennym Tu byle ochota i popęd Buzuje pod linią napięcia Tam popęd i byle ochotę Rozmienię na drobne i przegnam Z pasemek koszyki zaplotę A lepkie kosmyki pajęczyn Rozgarnę przydługim paznokciem, Pochłonę w zaciszu pustelni Szarańczę pławiącą się w miodzie… Jedynym sposobem, by przetrwać Jest w końcu dać zgubić się drodze 25
Amber Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @kwintesencja Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można odczuć fizycznie tego pazura :)) 2
kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @Amber dziękuję ;) pozdrawiam serdecznie!
kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @Dag dziękuję, nawet nie wiem co odpowiedzieć na tak piękny komplement, tyle tylko powiem, że mnie wzruszył, pozdrawiam serdecznie :)
kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @kwintesencja @Starzec @Jacek_Suchowicz @Tectosmith @goździk @Łukasz Jasiński@Rafael Marius@Nata_Kruk@Deonix_@Kwiatuszek@violetta Dziękuję Wam bardzo za serduszka i serdecznie pozdrawiam! 3
GrumpyElf Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @kwintesencja Przypominały mi się miesiące spędzone w izolacji. Fajna zabawa słowna z ochotą i popędem, a do tego naprawdę sprawne pisanie, czyta się przyjemnie. Pozdrawiam. 1
kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @GrumpyElf Dziękuję :D Ja tak patrząc po tym tekście, to chyba jeszcze nie do końca się wygrzebałam mentalnie z czasów lockdownu, łatwiej przychodzi mi izolacja, niż bycie z ludźmi (poza tymi najbliższymi oczywiście) i jakoś to tak ze mnie wylazło w tym wierszu, cieszę się, że czyta się gładko, starałam się uładzić wszystko, co mi zgrzytało, pozdrawiam Cię i życzę spokojnej nocy :)
GrumpyElf Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @kwintesencja U mnie środek dnia, ale dziękuję za życzenia spokojnej nocy. Masz rację, lockdown to zdecydowanie state of mind, wchodzi pod skórę. Dobrej nocy. 1
kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @GrumpyElf Ach! to dla Ciebie dobrego dnia w takim razie, nie wiedziałam, że jesteśmy w różnych strefach czasowych ;) 1
staszeko Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Całkiem oryginalna myśl: życie to celowe błądzenie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
kwintesencja Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @Kapistrat Niewiadomski A jeśli człowiek zabłądzi, ale tak naprawdę skutecznie, to może uda mu się uciec przed tym, przed czym uciec próbuje? dziękuję pięknie za komentarz i pozdrawiam :)
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @kwintesencjaI podążając za Dyziem Marzycielem całe niebo zjeść. ;) pozdr. 1
staszeko Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 @kwintesencja Przed czym człowiek próbuje uciec? — na to pytanie nie znajdziemy nigdy odpowiedzi, ale to dobrze, bo gdybyśmy odpowiedzieli na wszystkie pytania, życie nie miałoby sensu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
kwintesencja Opublikowano 25 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 @WiechuJK Chciałabym... Za czasów, gdy byłam dzieckiem (dosyć łakomym z resztą!) ten wiersz Tuwima bardzo rozbudzał mój apetyt :) dzięki za przypomnienie mi o nim, pozdrawiam :) @Kapistrat Niewiadomski Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z Tobą, poza tym życie jest za króciutkie na to szukanie odpowiedzi, ja osobiście wolę słodką nieświadomość lub świadome odrzucenie prawd niewygodnych ;) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Kapistrat Niewiadomski...a może świat bez pytań byłby rajem...:-) @kwintesencjaŚwiat dzieci jest światem marzeń i tak niewiele potrzeba im do szczęścia... pozdrawiam serdecznie :-) 2
staszeko Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 (edytowane) @WiechuJK Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z pewnością byłby rajem, lecz nie dla ludzi, a przynajmniej nie dla mojej sąsiadki, która każdego wieczora zasypuje męża lawiną pytań: — Czemu wracasz tak późno? — Gdzie się włóczyłeś? — Co robi ta różowa nitka w twoim pępku? i tak dalej… Kwestię pytań rozstrzygnięto dawno temu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 25 Listopada 2022 przez Kapistrat Niewiadomski Minor change. (wyświetl historię edycji) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Kapistrat Niewiadomski- Dlatego nie zapytam! Bo po co... ;-) 1
staszeko Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ależ nie to miałem na myśli. Pytać rzecz jasna trzeba, bo inaczej zanudzilibyśmy się na śmierć, ale niech to będą pytania konkretne, na przykład: — Czy ma pani męża? — O której godzinie kończy pani pracę? i w tym stylu, a nie jakieś tam pytania o sens życia i podobne bzdury. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Kapistrat Niewiadomski Ależ, je również nie miałem tego na myśli. Pytania są nieodłącznym "przylepem" w ludzkiej mózgownicy i czy chcemy czy nie zawsze będą się "przylepiać." Oczywiście, przykład pytań jaki podałeś powyżej jest zasadą społeczną w celach upewnienia się, która jest godzina i co robić po pracy. ;-)
Stary_Kredens Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2022 @kwintesencja bardzo klimatyczny pasuje mi do słów piosenki "w moim magicznym domu..." i podoba mi się to otwarcie tematu w ostatnich wersach , bo niby cztery ściany , a tyle możliwości , nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, co lubię kredens pozdrawia 1
Rekomendowane odpowiedzi