Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

modeluję kolejny uśmiech
z ust wyciągam sztuczną modlitwę
na dłoni zalega teraz
śmiesznie zmięty wierszyk

w pobliskiej piaskownicy
pozwolicie zakopać
choleryczny przytup
później tylko przebijecie serce
na znak pojednania

zaśpiewam jeszcze o pająkach
z arachnofobicznym fałszem w głosie
tylko mój piasek w oczach
będzie przez chwilę zmieniał kąt patrzenia

wypłaczę ten żal jak
zbędny garb wiadomych spraw
wyrzucę na dno dawnych nie-miłości

[bo]

niewygodne wspomnienia
jak niewygodne buty
uwieraja mnie nawet w pięty

Przeniesiono

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

witam Panią na tej wspaniałej stronce.......

nie wiem czy ktoś odpowie na tak zadane pytanie - tj. chyba nie Moderacja - bo to nie w ich stylu :)

chociaż kto wie - może cosik napiszą...

jak na debiut to całkiem ciekawie, chociaż np.:

żal, garb, spraw - takie ćwierć-rymy, które troszkę mi zapsuły zabawę.......

przesłanie i ogólnie CAŁOŚĆ: bardzo ok...

w sumie to nie wiem czemu przeniesiony, zresztą działowanie to działowanie.... liczy się wiersz.......
hmmm.....

pozdrawiam....
Opublikowano

no no no....
(no teraz to Moderator pewnie się wycofa z tej pochopnej decyzji;) )
Pozdrawiam/iza

nie sądzę :)
moderator prawdopodobnie to obliczył ;))))

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Tyrs piękna muzyka- jak pulsowanie serca
    • Jak dla mnie: satyra na towarzystwo wzajemnej adoracji - ono istnieje na każdym portalu, dajmy przykład: wrzucam jakiś wiersz i on natychmiast znika z głównej strony - z widoku, wystarczy pięć osób, aby wrzuciło jakiś gniot i mój poważny wiersz, jak już mówiłem - znika, najlepiej po prostu szukać konkretne osoby i na dobry początek dawać im komentarze i jeśli te osoby będą zainteresowane - będą wchodzić na pański profil - to najlepsza metoda w celu uniknięcia zmowy milczenia, blokady intelektualnej i odgórnej izolacji ze strony towarzystwa wzajemnej adoracji - tak zwanej elity intelektualnej.   Łukasz Jasiński 
    • @Tyrs Byłem u ciebie dziś, nic się nie zmienia. Piękny  i wzruszający. Dziękuję. Jutro pójdę do Mamy- tam też nic się nie zmienia. Oprócz zniczy i kwiatów. I miłość i tęsknota też się nie zmienia. Piękny! Trzymaj się      
    • @Łukasz Jasiński Nie zgadzam się z podawaną -zaniżaną od pewnego czasu liczbą zamordowanych ludzi w Auschwitz- Birkenau. Rudolf Hoess , jeden z komendantów obozu w swojej autobiografii podaje liczbę 3,0-3,5 mln ludzi. W filmie Ostatni etap z 1946 roku podana jest liczba 5,0 mln. Jedno jest pewne - w setkach transportów do obozu przywożono tysiące więżniów i to codziennie. Nie wszyscy byli ewidencjonowani i kierowani do obozu do pracy.Kiedy prosto z transportu trafiali do komór gazowych nikt nie liczył dokładnej liczby ofiar. We wspomnieniach nielicznych więżniów, którzy przeżyli Sonderkomando ilość mordowanych miesięcznie więżniów była tak duża,że kiedy krematoria nie nadążały w paleniu zwłok, palono ciała na stosach na powietrzu. Obecnie podaje się ,że w Treblince zamordowano około 800 000 ofiar. A to Oświęcim nazywano fabryką śmierci. W samym Auschwitz zginęło ponad 1 mln. ludzi a jeszcze było jeszcze Birkenau. Przez ponad 3 lata do wyzwolenia ten obóz nie był obozem pracy tylko masowego ludobójstwa. PS. Rotmistrz Witold Pilecki , dobrowolny więzień Auschwitz pisał w swoim raporcie : ,,Podaję tu liczbę ludzi, którzy zginęli w Oświęcimiu. Gdy wychodziłem z Oświęcimia zapamiętałem numer bieżący 121 tysięcy z czymś. Żyjących, takich, którzy wyjechali transportem i zwolnionych było około 23 tysięcy. Zginęło około 97 tysięcy numerowanych więźniów. Nie ma to nic wspólnego z ilością ludzi, których masami, bez ewidencjonowania, gazowano i palono. Tych, na podstawie obliczeń codziennie notowanych przez pracujących w pobliżu komanda, do chwili mego wyjścia z Oświęcimia, zginęło ponad dwa miliony. (...) Koledzy, którzy tam dłużej siedzieli i byli świadkami gazowania dziennie po osiem tysięcy ludzi podają liczbę plus minus pięciu milionów ludzi.''
    • @Agnieszka Charzyńska  raczej wiersz nie mówi o Twoim patriotyzmie. Polska to  moja Ojczyzna- kocham ją - innej Ojczyzny nie mam.

Czy to źle kochać.?   Tożsamość narodowa- my nie mamy się czego wstydzić. Kraj którego nie było tyle na mapie Europy przez tyle lat. Jesteśmy wolni- dzięki im- Bohaterom. Ich miłości- bo z miłości do Ojczyzny ginęli za wolność- nawet za to, że teraz możesz tak pisać. Czyż nie? Co jest złego w modlitwach? Europa to podwaliny chrześcijaństwa, A Unia Europejska- jej jeden z Ojców założycieli- (jego idee) Robert Schuman- prześladowany podczas II wojny, dziś wyniesiony na ołtarze- zły? A dbałość o kulturę- szeroko rozumianą- trzeba zacząć od siebie  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...