Giorgio Alani Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 (edytowane) Wszyscy umieramy, gdy śpimy Jesteśmy martwi, gdy się budzimy Bez celu na ten świat przychodzimy I bez celu odchodzimy Czy ktoś ma jakieś nadzieje Że można zmienić to, co się dzieje? Nim zimna rosa trawy zaleje Przyjdzie mrok, który zwieje Nasze egzystencjalne beznadzieje Ziemia plugawa owinięta cieniem Naznaczona nieskończonym cierpieniem Bezsensowna kula z ludzkim rakiem Jako przewodnim znakiem Czy jest sens dalej to kontynuować? W zamian można na nowo asymilować Nowe porządki i wypróbować Czym może skutkować Gdy świat na nowo chce się odbudować Jeśli nie zabraknie nam chęci I będziemy na tyle ogarnięci By zapomnieć o tym, co nas nęci Ludzkość w końcu złu kark skręci. Edytowane 1 Października 2022 przez Giorgio Alani (wyświetl historię edycji) 7
Dared Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 @Giorgio Alani Spróbuj napisać coś bez rymowania, proszę, masz fajne pomysły ale w rymowanej formie nie brzmią najlepiej, bez urazy;-) pozdrawiam 2
koralinek Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 (edytowane) czuć jakby egzystencjalizmem hmmmmm zastanawia mnie tytuł, personifikacja zła (zakładając iż to właśnie śmierć oznacza), choć treść wskazuje bardziej na zmagania nas, trzcin myślących, z beznadziejnym losem rządzonym prawami przypadku (zresztą 3 strofa mówi jakby o winie tkwiącej wewnątrz człowieka) ostatnia strofa jakby wyrywa się spod katastroficznej melancholii strof poprzednich przekazując, że wola działania i wyrzekanie się samego siebie są w stanie przezwyciężyć zło (jednak czy aby na pewno definitywnie?) - mocny Rieux vibe xd choć jeśli chodzi o formę to imo przedmówca pewną rację ma, niektóre rymy nie pasują do siebie (np. egoizmem-znakiem), choć być może tak właśnie miało być, sam nie jestem pewien pozdrawiam cieplutko Edytowane 30 Września 2022 przez koralinek (wyświetl historię edycji) 2
Giorgio Alani Opublikowano 1 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 @Dared Dzięki za konstruktywną krytykę. Ostatnio też mi się wydaje, że wiersze z mniejszą ilością rymów wychodzą mi lepiej. Pozdrawiam @goździk Już poprawiłem część rymów i mam nadzieję, że jest lepiej. Pozdrawiam @koralinek Ciekawe, że utwór skojarzył ci się z postacią Rieux, o której nawet nie myślałem podczas pisania. Podoba mi się twoja interpretacja utworu. Jeśli zaś chodzi o tytuł, to pod wyrażeniem Bóg śmierci rozumiem tutaj nas samych-ludzi, niszczących wszystko i wszystkich dookoła, w tym samych siebie. Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 @Giorgio Alani Zapachniało... monorymem, jakbyś łechtał będąc przy niej. Pozdrawiam Giorgio. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Giorgio Alani Mam taką nadzieję, że to się wydarzy, świat bez zła i kalendarzy. Forma, rymowanie, zasady pewnego dnia pójdą do szuflady...żartuję! Przekaz zrozumiały, a tytuł bardzo śmiały i tutaj czapkuję. pozdrawiam Edytowane 1 Października 2022 przez WiechuJK (wyświetl historię edycji) 1
Giorgio Alani Opublikowano 1 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 @WiechuJK Ależ się Ciebie rymy trzymają. Również pozdrawiam i życzę miłego dnia @[email protected] Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam
Wiechu J. K. Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Giorgio AlaniTylko czasami bawię się rymami, a przekaz w Twoim wierszu do mnie trafił, zwłaszcza tytuł. Pozdrawiam! 1
staszeko Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2022 Problem w tym, że poeci za dużo mędrkują na temat życia i wpadają w pułapkę własnych medytacji: zadają pytania, na które nie ma odpowiedzi; doszukują się sensu, tam gdzie go nie ma. Lepiej się zająć stolarką lub czymś innym równie konkretnym, choć i tam trafia się sęk. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Giorgio Alani Opublikowano 5 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2022 @Dag Jestem wdzięczny za miłe słowa. Dziękuję i pozdrawiam
Nata_Kruk Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... miejmy nadzieję, że zmądrzeje na tyle, żeby to zrobić...:) Giorgio.. zostawiam pozdrowienie. 1
Rekomendowane odpowiedzi