Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Tu nie chodzi o Boga

Rekomendowane odpowiedzi

Sądzę, że nam ludziom wcale nie o Boga się rozchodzi, którego przecież i tak nie możemy pojąć ani ogarnąć ani zrozumieć, a o naszą ustawiczną walkę dobra ze złem, w której z czasem sam już nie wiesz, choć pytasz, drążysz i poszukujesz, po której tak naprawdę i na serio jesteś ze stron. A chęć nieangażowania się w ten odwieczny konflikt bywa właśnie pobożnym życzeniem. Czasem zdarza się nam, że nawet swojemu najukochańszemu bratu trudno szczerze odpowiedzieć, czy żeś największy wróg, czy najbardziej oddany i dozgonny przyjaciel.

Warszawa – Stegny, 24.09.2022r.

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W pierwszym zdaniu brakuje mi na poczatku " Myślę, że ..." bo jest to niezmiernie ważne stwierdzenie, wypowiedziane przez niedoskonałego człowieka (tak jak my wszyscy) nie potrafiącego objąc całej prawdy... Ja na przykład powiedziałabym ze swojej strony, że mi przede wszystkim o Boga chodzi, i że dobrem jest wszystko to, co do Niego zbliża, czyli do prawdy i miłości. Pozdrawiam, Leszczymie.

@Leszczym Dla mnie to nie do końca wiersz, chociaż treść jak najbardziej ciekawa. Niektórzy mówią (ludzie wierzący), że każdy człowiek w głębi duszy Boga poszukuje. Jak dla mnie Bóg to jedna z form 'Absolutu', którą człowiek sobie upodobał. Poszukujemy absolutu, czegoś, co ogarnia w sobie wszystko. Przykładowo fizycy poszukują prawa fizycznego, które zespoliło by 4 podstawowe siły obecne we wszechświecie. 

Taka tam dygresyjka. 

@goździk Świetna dygresyjka. Najwięcej jednak widzę właśnie poszukiwań, o których wyżej wspomniałem, gdzie, co chyba gorzkie, Bóg bardzo często schodzi niejako na dalszy plan. Zresztą różnych rzeczy się poszukuje. Dla przykładu mam wrażenie, że sporo osób szuka poczucia przynależności i wspólnoty. Nie mam do tych osób większych pretensji, a martwi mnie najbardziej ten właśnie konflikt na linii dobro zło, do którego i ja niestety należę. W sytuacjach kryzysowych i pogorszenia widać ten spór z podwójną mocą ://