Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Przekaz Joseph'a Murphy'ego (w skrócie).

Wiesław J.K.

Rekomendowane odpowiedzi

Nieskończona Inteligencjo, Nieograniczona Mądrości,
Niewyczerpana Mocy podświadomości.
Porusz niebo i ziemię, urzeczywistnij każdą myśl,
dobrą i konstruktywną, wypływającą że źródła -
jako w niebie, tak i na ziemi.
Podświadome prawdy urzeczywistniaj
w sytuacjach, okolicznościach i wydarzeniach.
Zrównoważ działania i emocje w umyśle (niebo),
w ciele i otoczeniu (ziemia).
Prawo akcji i reakcji, spoczynku i ruchu - zbalansowane -
tam panuje harmonia i równowaga.

Lipiec 2022

• 2 miesiące temu...

@WiechuJK

Czytałem tę Jego najsłynniejszą książkę, i co mogę rzec... Można przyciągnąć pieniądze, ale to znaczy, że inni nie będą ich mieć... Sukces? Innym go odbieramy... To jest wstrętna książka kapitalistyczna, o ile podświadomości nie używa się do zmiany tylko siebie, tak to widzę. Bez urazy rzecz jasna.

Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Olgierd JaksztasI urazy nie ma! Myślę, że jest to książka, która wnosi nadzieję pewnej szansy na zmianę swojego życia, oczywiście, gdy umysł myśli pozytywnie, a sam wiem, że nie jest to łatwa rzecz, lecz jak napisałem, według mnie jest to pewnego rodzaju drogowskaz do zmiany w życiu osobistym, a jak sam rozumiesz, gdy życie człowieka zmienia się na lepsze, to jeśli jest to osoba poczciwa, to i inni w otoczeniu takiej osoby będą błogosławieni.

Pozdrawiam!

@WiechuJK

Jasne, teraz sobie przypominam, że tam była cenna rada, by nie niszczyć sobie życia negatywnym myśleniem...

Ja wtedy byłem w trudnej sytuacji, gdy czytałem, i użyłem tych metod, podziałały. Jednak nie tak, jakbym chciał, według porzekadła "uważaj, czego sobie życzysz"

Książka na pewno bardzo ważna, wręcz przełomowa, bo potęga myśli to czysta magia. Więc zwracam honor Tobie i Murphiemu, szczególnie, że zawsze uważałem jakoby każdy mógł być tym, kim chce. 

Jednak na pewno nie poleciłbym nikomu tych metod, bo ma się dziać wola nieba, nie nasza. Na to można odpowiedzieć, że i tak myślimy i wyobrażamy sobie, więc nasza wola się dzieje; tak, ale to znaczy, że trzeba zatrzymać myślenie i pragnienia, aby wola boża się urzeczywistniła. I to jest najważniejszy punkt i wielka tajemnica.

Pozdrawiam

@Olgierd JaksztasOlgierd, pozwolisz, że tak będę się do Ciebie zwracał, no wiesz, jestem już po 60-ce. Zgadza się, nie zawsze to co sobie życzymy jest tym czego naprawdę potrzebujemy. Wierzę, że mamy wolną wolę do wyboru drogi jaką chcemy kroczyć, chociaż w danym momencie, dana droga może wydawać się "złudzeniem", nie tym czego byśmy sobie życzyli, ale po jakimś czasie widzimy, że słuchanie podświadomości, sumienia (Stwórcy) było najlepszym wyborem. 
Żyjąc już wiele lat na tej ziemi, wiem, że jest Siła Wyższa, która kieruje ludzkimi losami, ale nie ma przymusu (jest wolna wola) i to jest piękne, pozostawiono nam wybór jaką drogą pójść, a potem są konsekwencje zależnie od wyboru. Jak sam rozumiesz, myślenia ani pragnień nie można tak naprawdę zatrzymać. Tak, jest samokontrola, medytacje, modlitwy, ale tak jesteśmy stworzeni, że zatrzymać ich raczej nie można, tak myślę. 
Pozdrawiam i dziękuję za ciekawą wymianę poglądów. 

Edytowane przez WiechuJK (wyświetl historię edycji)