Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

czasem kłamstwo jest bliżej prawdy

iwonaroma

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chodzi o takich naturszczyków, którzy celowo, z zimną krwią i premedytacją szkodzą innym. I mówią - taki jestem, taki się urodziłem,  ja to ja, nie będę się zmieniać. Natomiast wybitny aktor np. Janusz Gajos - chociaż gra - daje nam wiele dobrego: uczuć, przemyśleń, wglądów itp. i w tym sensie wg mnie jest bliżej prawdy rozumianej jako dobro.

@w.k.wilczy @Marek.zak1

podziękowania :)

@iwonaroma "Podły" jest dla mnie jak słowo-klątwa, przekleństwo, morderstwo. Co złego robi aktor będąc złym aktorem? Jest po prostu słaby. Czy robi komuś krzywdę? Na czym ta krzywda polega?

(Oglądam film, aktor jest niewiarygodny. Próbuję zrozumieć o co chodzi, podążam za treścią, wysnuwam wnioski.)

Ale żeby o słabym aktorze pomyśleć, że jest podły? Rozumiem że poruszony jest wątek autorytetu a "wzór", przewodnictwo jest synonimem dobra.

Ale po co? Nie rozumiem, ani założenia ani tłumaczenia.

Czuję się jak w szkole przesiąkniętej smrodkiem dydaktycznym. Sorki, nie tym razem. Bb

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wiesz, nie jest tak, że z łatwością wydaję negatywne oceny. Wręcz przeciwnie.  Natomiast jestem zdania, że nie należy stosować taryfy ulgowej gdy już z podłością mamy do czynienia (na szczęście to zdarza się rzadko). Bo ktoś podły ma taką brzydką cechę, że się rozzuchwala, gdy chowamy głowę w piasek. Może nie miałaś do czynienia z prawdziwą podłością stąd dylematy. Ja niestety miałam, a może stety, bo to jednak doświadczenie, które czegoś uczy.

@Dag :) Dzięki