Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Klimat

Gość Natalka16

Rekomendowane odpowiedzi

@Jacek_K Niedźwiedź brunatny zasypia mniej więcej między grudniem a kwietniem, wcześniej, musi nabrać tkanki tłuszczowej, tyle faktów. Haiku to opis przyrody tradycyjnie 5/7/5 choć obecnie piszę się takie, aby nie przekraczały 17 sylab. Może być mniej. Ma to być flesz, mało słów, przekaz. Tradycyjnie powinno być kireji- cięcie i kigo- określenie czasu. Czas jest określony przez napisanie o przygotowaniach do snu niedźwiedzia. Często haiku ma formę lekko, żartobliwą tu też to występuje. Tytuł określa żart, niedźwiedź jest zdziwiony tym, że jest ciepło na tę porę roku. Nie twierdzę, że jest to super, hiper haiku, uważam, że spełnia podstawowe formy tego gatunku. W 2019 roku "Wiśnie i wierzby" na konkursie 1 nagrodę zdobyło takie haiku:

I nagroda: Azi Kuder

"stary rybak
wygładza zmarszczki
letnia bryza"

Zazwyczaj haiku nie ma tytułu, chyba że ***

Inne przykłady: Rok 2020 ten sam konkurs

I nagroda: Zuzanna Tomaszewska

"Bezdomny pies
Trąca nosem w kałuży
Jesienny księżyc"

Komentarz, dlaczego i co w tym haiku wspaniałego:

komentarz Lidii Rozmus:

"Co za poruszający obraz – jesień, kałuża z odbiciem księżyca, samotność bezdomnego psa, a wszystko utkane z ciemnych brązów, niebieskawych szarości i srebrzystej bieli. Po przeczytaniu tego haiku nasunęła mi się na myśl, często ilustrowana przez malarzy, przypowieść zen o gibonie, który nie potrafi odróżnić rzeczywistości od iluzji i próbuje uchwycić odbicie księżyca w wodzie. Co za interesujący początek do dalszych interpretacji tego poetycko-pięknego, zawartego w trzech linijkach, wydarzenia." Poniżej coś o haiku:

"Haiku nie są myślami intelektualnymi. Haiku to zaledwie szkic, to sztuka niedopowiedzenia – mniej znaczy zawsze lepiej, jeśli chodzi o wybór słów, a język powinien być prosty i bezpośredni.

Haiku powinny być pisane w czasie teraźniejszym.

Haiku to obraz rzeczywistości i dobrze, gdy czytelnik może zobaczyć nie tylko obraz, ale i usłyszeć dźwięki, poczuć smak, dotyk, przypomnieć sobie zapach.

Haiku nie uogólnia ani nie wyjaśnia. Unika się opisów emocji – zamiast tego obraz lub moment w czasie jest przedstawiany w sposób, który wywołuje tę emocję u czytelnika.

17-sylabowa forma 5-7-5 jest tradycyjna, ale nadmierne skupianie się na liczeniu sylab może prowadzić do użycia niepotrzebnych słów, które czynią haiku przeładowanym lub brzmiącym sztucznie.

Haiku bezpośrednio doświadczone w jednej chwili prawie zawsze są najświeższe i najlepsze."

To część regulaminu w/w konkursu, właściwie takie przypomnienie o tej formie.

Dlaczego to nie jest haiku? Tak jak pisałam, nie jest to top jakieś, ale wydaję mi się, iż spełnia formę haiku.

Prosisz o wyjaśnienie, haiku właśnie nie powinno wyjaśniać jak wyżej napisane. Niedźwiedzie coraz częściej już nie zasypiają, bo klimat się ociepla. Zresztą spójrz na pyszczek zdziwiony haha.

Napisałam, co chciałam przekazać, możemy popróbować nie widzę problemu :)

Piątka

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Natalka16 (wyświetl historię edycji)

@Pi_ To jest haiku, osobna forma niż miniatura wiersza, opisałam dokładnie na czym ta forma polega i jakie są teraz standardy konkursowe. Takich wierszy o Romach było kilka, troszkę też o obchodzeniu Święta Zmarłych itp.do wszystkiego można dorobić jakąś teorię, niepotrzebnie. Chociaż :) Pozdrawiam.

@Jacek_K Szkoda, myślałam, że napiszesz czemu uważasz, że to nie haiku :) Podanej dłoni nigdy nie odrzucam, z pomocy w razie potrzeby zawsze chętnie korzystam.

Obszernie nie żeby się wymądrzać, chciałam napisać swój punkt widzenia jak i innych którzy często tylko haiku piszą :) Choć opinii zawsze tyle jest co ludzi w każdej coś cennego najwięcej w krytyce i to nie jest ironia. Ściskam ciepło.

Edytowane przez Natalka16 (wyświetl historię edycji)