GrumpyElf Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) @Krzysztof2022 Dowodzi, ponieważ jest bezpośrednim dowodem. Jest warunkiem tej tezy. Wiara powinna trwać nienaruszona, z dala od szukania w niej użytku. Wtedy jest czysta. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez GrumpyElf (wyświetl historię edycji)
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @GrumpyElf Bez wiary same koszmary...tak mi zrymowało. Wszystko co dobre powraca tak jak Twój wiersz z ubiegłego roku. Czytając wszystkie komentarze pod tym wierszem, nie łatwo dodać coś nowego. Powiem tylko, że dla mnie wiara, tak w ogólnym pojęciu to jak kotwica na statku. Bez kotwicy w czasie sztormu droga pewna do katastrofy. Kotwica-wiara jest poniekąd przystanią nadzieji, że będzie lepiej. Pozdrawiam Cię! 1
Krzysztof2022 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 @GrumpyElf Zauważ, że ludzie w różne rzeczy wierzą. Pozdr. 1
GrumpyElf Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 @Krzysztof2022 Oczywiście. Zauważ jednak jak bardzo termin "wiara" został przywłaszczony przez naszą katolicko zdominowaną kulturę. Jak niewierzący, to nie katolik etc. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @GrumpyElfReligie mają to do siebie, że nie idą na kompromisy. Kompromis to podwalina na "nowe", burzące "stare." 1
Krzysztof2022 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) @GrumpyElf Moje pojęcie wiary, które Ci przedstawiłem nie odnosi się do żadnej religii w tym katolickiej. Religia ma charakter horyzontalny, a wiara wertykalny. Pozdr. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Krzysztof2022 (wyświetl historię edycji) 1
GrumpyElf Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 @Krzysztof2022 Tak jak i ja nie odnosiłam się do Twojej wiary, a jedynie do językowego pojmowania jej określenia w naszej kulturze. Cytowałeś jednak Biblię, więc mimo wszystko tak bym obstawiała. Religie i horyzont? Oj, chyba nie. Zgadzam się z @WiechuJK
Krzysztof2022 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2022 @GrumpyElf @GrumpyElf To, że zacytowałem Biblię niewiele znaczy. Sama podjęłaś ten wątek chrześcijański (tak to odebrałem) w Twoim wierszu: "być niewierzącym nie znaczy żyć bez wiary" tak jest Twoje myślenie jest bardzo osadzone w kulturze chrześcijańskiej, a zapewniam Cię, że inaczej pojmują wiarę np. buddyści. Wiara jest początkiem religii, a religia jest manifestacją wiary. Z tą manifestacją to niestety różnie wygląda. Pozdr. p.s. Twój wiersz jest jak dla mnie krzykiem buntem i tęsknotą, tak to odebrałem 1
GrumpyElf Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2022 @Krzysztof2022 Tak, wiersz odnosi się bezpośrednio do katolicyzmu, w tym sensie jest zawężony, to wszystko ze względu na polemikę podjętą z moim pochodzeniem kulturowym. W żadnym stopniu nie wyraża jednak spektrum mojego myślenia. Właśnie rzecz w tym, że wiara ma się świetnie bez religii. Wspomniany przez Ciebie buddyzm najlepiej tego dowodzi (nie uznaję buddyzmu za religię). Masz rację, wiersz jest krzykiem, ale tęsknoty w nim brak. Jestem całkowicie w zgodzie ze swoim czuciem i brakiem przynależności teistycznej.
Rekomendowane odpowiedzi