Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

bez spadochronu

GrumpyElf

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bardzo zaintrygował mnie pomysł spytania o zgodę na kochanie. Może niekoniecznie w Twoim zamierzeniu, ale w moim rozumieniu jest tu pewien pierwiastek kontrolowania tzw. miłości. Podoba mi się to, bo współgra z moim rozumieniem procesu kochania. Jakkolwiek absurdalne by się to wydawało patrząc przez pryzmat ogólnie przyjętej definicji miłości (której lubimy przypisywać niezależność od rozsądku, władzę nad umysłem, porównywać do "gromu z jasnego nieba"), wierzę, że miłość to nie tyle coś, co czujemy, ile coś, co okazujemy. To zbiór, powiedzmy, czynności, które wykonujemy, a wskutek których druga osoba czuje się kochana. Tak lubię to sobie tłumaczyć. Oczywiście łatwo moją tezę obalić, ale z nią żyje mi się lepiej ;>

@Leszczym Dziękuję Ci. Mam nadzieję, że każdemu dane jest pokochać, po to tu jesteśmy?

@Igor Osterberg aliceD Dzięki. Skojarzyło mi się. Ostatnio z kumpelą założyłyśmy się, która będzie dłużej jeść suchą morelę. Obydwie byłyśmy zawzięte i naprawdę niesamowite ile można było z jednej małej morelki wyssać sensacji. Czasem pojedyncze słowo też otwiera wiele bram. Ale to zasługa również czytelnika. 

@Gosława Dzięki, że tu byłaś, Reniu. Ściskam. 

@error_erros To rzeczywiście nietypowe pytanie, ale bardzo ludzkie, za nim była czysta obawa "dam ci ze swoją miłością wszystko, jak na ołtarzu, siebie bez końca, czy nie strwonisz tego, nie zniszczysz, czy mogę ci w tym zaufać?" Jednak odpowiedź nie mogła mieć wpływu na dalszy bieg zdarzeń - skok bez spadochronu - tak kocha się pierwszy raz, jedyny? Nie ma żadnych kalkulacji. Skojarzyło mi się ze skokiem spadochronowym, bo tuż przed skokiem czuję podobną ekscytację. Twój komentarz dał mi dużo do myślenia, nieco nawet zatrwożył. Miłość trzeba czuć żeby ją okazywać. Z pustego nie nalejesz. 

@Michał_78 Nieodpowiedzialne na pewno. A jednak, ile znaczy przeżyć taki skok. Michaś czuje ten jazz. :)