Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Polepimy - powiedz Panie? Z klejem błagam do mnie zajedź. Lepić proszę, bruzdy w drodze, jak jest gładka, już nie możesz. Lepiej kitem smolić uszy, chcesz Mozarta, zagrać musisz. Lepiej kadzić disco polo, czy na skrzypcach zagrać solo? Lepiej tanio, spolegliwie, niż bogato - ależ chciwiec! Lepiej stawiać, niźli burzyć, mosty buduj a nie mury. Lepiej zostaw politykę, a owieczki sam ostrzygę. Lepiej z wnuczką iść na spacer, dwa wierszyki niechaj stracę. Lepiej żonę zdradzić w lesie, wilcze echa na wieś niesie. Lepiej spal się w świecy knocie, niźli serca dostać złote, Lepiej przymknąć, niż otworzyć, myśli rzucić ku przestworzy. Lepiej pisać do szuflady, z kurzem wespół artyzm zbawisz. Lepiej barek uzupełnić, niż się pytać, co to biernik? Lepiej wychlać cierpkie whisky, spróbuj tylko a zaiskrzy. Lepiej życie brać jak leci, niż się kajać u spowiedzi. Polepilim... Boże Drogi, co zostało - znów odłogi? Wiem jak dobrze nic nie rzekniesz, bo cię nie ma - myślę wrednie. Bo świat stworzył wielki wybuch, powiedz prawdę - weź się zlituj. Lepiej jednak w Boga wierzyć, w spokojności żyć na kredyt. Można stwórco lepić dalej, tylko powiedz - co to daje? Wiarą wszystko ulepiłeś i tak dumam... dzieło czyje? "Moim zdaniem to, co się stało z czasem u początku wszechświata, stanowi ostateczny argument za brakiem potrzeby "Wielkiego Projektanta" oraz przemawia za tym, że wszechświat powstał samorzutnie." - Stephen Howking. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez [email protected] (wyświetl historię edycji) 10
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @jaguar Masz jak w banku, tylko te moje menele nic nie wiedzą o kredycie, ale rozumiem to szeroka przenośnia. Trzymaj się zdrowo i czekam na wiersz.
Somalija Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @[email protected] myśl choć szczera, często podważna. Howking miał mnóstwo naukowców w kontrze, którzy jednak znając świat ożywiony, nie matematyczno-fizyczny, jak on powiadali, że nawet, jeśli wiatr wiał by miliardy lat, to musiał być boski, bo nie stworzyłby skompikowanej tkanki życia. 2
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @Somalija Ago, wiem że temat kontrowersyjny, dlatego ubrałem go w szatki odrobinę prześmiewcze. Wiem tylko, że najpierw powstał wszechświat, a dopiero później Bóg w światowych religiach. Miłego poniedziałku.
heks Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @[email protected] bardzo trafne rozważania... Czlowiek od zarania dziejów potrzebuje boga by tłumaczyć to co niewytlumaczalne i żyć lub próbować żyć z nadzieją że jest kolejne życie czy też szansa na nie po śmierci. Co daje w gruncie rzeczy olbrzymie pole do manipulacj... Tą obietnicą lepszego życia tworzy się niewolników od 2 tysiecy lat przynajmiej. Pozdrawiam serdecznie
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @heks Chcesz powiedzieć, że Bóg nie jest w stanie wytłumaczyć nam czy najpierw był ON czy też wielki wybuch? Miłego dnia. 1
heks Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @[email protected] inaczej....boga nie ma 1
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @heks W tym cały problem, gdyby nie wielki wybuch, to by Go nie było.
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @Michał_78 Michale nie bądź wygodny, napisz kto był pierwszy, kto nas stworzył? Przeszedłeś obok. Miłego poniedziałku.
Somalija Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) @[email protected] Nie myśl w ten sposób, raczej w kontrze do Howkinga, że większe jest prawdopodobieństwo samorzutnego skonstruowania Boeinga przez wiatr wiejący na wysypisku śmieci niż powstanie życia w obecnej formie na Ziemi bez udziału Stwórcy. Z drugiej strony ,,życie" w innej formie może iskrzyć w jeziorach płynnego metanu na księżycach Jowisza, zamiast tlenu może wykorzystywać np. azot Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @Somalija Ago więc jak powstało, przecież oddychasz, kochasz, cierpisz, płaczesz? Kto Ci to dał? Tylko nie mów że matka.
Somalija Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @[email protected] życie na Ziemi zainicjował Stwórca, inaczej tego nie wytłumaczysz, bez siły nadprzyrodzonej nic by nie wystartowało. Dlaczego w opisie użyłeś, że cierpię i płaczę ? Grzesiu, ja płaczę, ale wyłącznie ze śmiechu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 1
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @Somalija Ago ale Ty jesteś drobiazgowa, ja daję Bogu tylko 1% reszta jest za wybuchem, spróbuj mnie przekonać?
Somalija Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) @[email protected] ja Cię mam przekonać??? Niezły żart Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , żebyś mógł pisać jaka jestem .... A stój sobie za innymi ignorantami na tym wysypisku i dmuchajcie razem, może samorzutnie się złoży ten Boeing, wtedy pogadamy i Ty spróbujesz mnie przekonać że Boga nie ma. . Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @Somalija Co ma samolot... do Wielkiego wybuchu, nie potrafisz w innych to, w Siebie się wsłuchuj. Pozdrawiam, miłych snów.
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Ciekawe. Wspomnę tylko, że twórcą Teorii Wielkiego Wybuchu jest belgijski astronom i astrofizyk Georges Lemaitre, który był także, a może przede wszystkim katolickim księdzem (podobnie jak M. Kopernik zresztą), a Stephen Hawking był początkowo człowiekiem wierzącym. Hawking gdy zachorował, dawano mu dwa lata życia. Jak wiadomo przeżył znacznie dłużej. Jadnak pomimo, zdawało by się, swego rodzaju cudu w jego przypadku, wraz z upływem lat tracił coraz bardziej wiarę, żeby ostatecznie umrzeć jako zupełny ateista. Takim w każdym razie jawi się w oczach świata. Doprawdy niezbadane są wyroki... No właśnie... Czyje? I czym, albo kim jest/była początkowa osobliwość? Myślę, że należy pamiętać, że Teoria Wielkiego Wybuchu jest ciągle teorią (podobnie jak Teoria Ewolucji), o czym wielu zdaje się zbyt często zapominać. Ponoć teoretycznie wiele się zgadza, ale egipskim kapłanom, przy założeniu, że Ziemia jest płaska i jest w centrum wszechświata, też się matematycznie wszystko zgadzało na tyle, że potrafili bezbłędnie przewidywać zaćmienia Słońca. Myślę, że religia i nauka nie muszą stać ze sobą w sprzeczności. Są po prostu dwiema różnymi drogami poszukiwania tej samej prawdy. Błędy zdarzają się zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie, o czym chyba nie muszę przekonywać, a jeśli pojawiają się jakieś niezgodności, to wynika to właśnie z tego, że albo religia jest nieprawdziwa, albo nauka zagubiła się w prawdzie. Jeszcze jedna ciekawostka, podobno większość fizyków jest ludźmi wierzącymi i... Boeing ma tu jednak znaczenie @Somalija ;) Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
Somalija Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @[email protected] oj Grzesiu, tylko tyle, że jeśli on powstanie spontanicznie i pofrunie, to będziemy mogli uznać, że w stworzeniu świata nie działała żadna siła nadprzyrodzona. Bo co, to taki samolocik w porównaniu z kazuarem, żeglarzem portugalskim, brzozą lub skorpionem. @Sylwester_Lasota a wiesz o tym że Howking wybrał sobie datę śmierci 14 marca na część liczby Pi 3,14 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tego akurat nie wiedziałem.
[email protected] Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 @Sylwester_Lasota Myślę że gdzie dwóch się bije... tam jest trzecie wyjście i trzecia teoria, która wszystkich pogodzi, np: ruch galaktyk poza kosmicznych i ich wpływ na powstanie wszechświata. Pozdrawiam Sylwku. @Somalija Z tego by wynikało że to było samobójstwo?
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można i tak :))) Dłużyzna to ale podrzucę, bo to dość ciekawy wykład profesora Meissnera na pobliskie tematy:
Rekomendowane odpowiedzi