Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane

Nie ma edycji historii do wyświetlenia lub ten wpis był edytowany przez moderatora.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Hen odpływam z wiatrem swoim, na żaglach łodzi. Odpływam w mętną dal.   Gdybym nie miał świadomości, żem Cię popsuł, rozebrał na tysiąc kawałków i nie umiał złożyć…   Gdybym tylko nie miał świadomości, żem Cię popsuł i nie umiał złożyć…   Pogubiły się po łajbie części Twoje. Kilka na sterburcie, na bakburcie i na rufie.   Dobrze, że nie da się z niej nigdzie uciec. Oj, dobrze, że nie da się uciec.   Usiądę, gdy tylko sztorm minie. Zapalę po zmroku lampę. Może jeszcze dzisiaj Cię odnajdę w aldissowym świetle. Może jeszcze Cię odnajdę…
    • @Migrena   Tym razem przeniosłeś intymność w przestrzeń nowoczesną, odartą z romantyzmu - tam bohaterowie znajdują się w alternatywnej, dusznej i ciasnej przestrzeni. Intymność opisujesz poprzez metaforę maszyny - granica między tym, co żywe (ludzkie), a tym, co martwe (mechaniczne) się zaciera. Wiersz działa na wszystkie zmysły - świetna synestezja. Bohaterowie znajdują się w stanie fizycznego transu, z którego nie ma ucieczki. W tym zamknięciu nie obowiązują żadne boskie prawa, zakazy ani moralność - jest tylko czysta, biologiczna obecność i zatracenie się. Końcówka wiersza przynosi wybudzenie - cykl mycia dobiega końca. Sekunda uniesienia „nie chce zdechnąć”, ale rzeczywistość jest nieuchronna. Świetna , ironiczna puenta! Niesamowicie  zmysłowy, ale i brutalny erotyk. :)  A ja do tej pory nie byłam z moim samochodem w myjni (przez 10 lat!). Po takim opisie - muszę się nad tym głębiej zastanowić. :)  Serdecznie pozdrawiam.     
    • ...Wyłącznie pozytywne. I o takie hasła na co dzień chodzi :-)
    • @andrew   Ostatni wers mówi wszystko. Piękne świadectwo – napisane prosto, a trafia  w serce.
    • @hollow man dziękuję bardzo

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Berenika97    jeśli wiersz jest zrozumiały, a w każdym razie czymś przyciąga... i ktoś go czyta, to o to chodziło :)    to mnie interesuje    muszę powiedzieć, że tu na poezja.org wszyscy są wspaniali -  i kobiety, i mężczyźni   dużo jest ciepła, wzajemnej sympatii i poetyckiego wsparcia:)      @Berenika97   nie chcę odejścia od tradycyjnej formy wiersza, ale jednak chcę:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...