Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 24 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Głośne śpiewy leśne zwiastują początek, skrzydlaci pieśniarze płuczą drobne gardła, ramiona olbrzymów wciąż jeszcze bez pączków ogrzewa chłodne słońce, nocą las bieleje. U stóp, bez parasola, wre życie zielone. Narasta dywan pokropiony kropelkami wapna, ożywia melodyjne trele delikatnym dźwiękiem rozlicznych bladoczerwonych dzwoneczków. Rozbudzone olbrzymy nasuwają na barki zwiewny, leciutki jeszcze, zielony szal. Pracowite panny dźwigają naczynia przepełnione złocistym aromatem. Wesołe pobrzękiwania w migocie promyków, a w górze szelest szmaragdowej szaty, Coraz cieplejsze powietrze uśmiechami lasu. Dźwięczą radośnie czerwone dzwoneczki, złociste nutki wokół rozsiewając, stopniowo jednak coraz głośniej słychać srebrną melodyjkę błękitnego fioletu kwiatuszków... w końcu brzęk przycicha. Kosz pełen ziela wędruje do domu, pęki łodyżek zdobią sufit altany szeleszcząc. U stóp olbrzymów zielony kobierzec, białe plamki migoczą jak wapienna rosa. Szum zielonych szat i cienista cisza. Edytowane 24 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 8
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) @Kot Konsekwentnie sylabiczny... hmmm... może masz rację :) Przyjrzę mu się jeszcze. Ach, no i oczywiście bardzo dziękuję i za czytanie i za uwagi :) Pozdrawiam :) Edytowane 24 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji)
huzarc Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival Ciekawa, poetycka opowieść, a jednocześnie podróż do do idealnego świata tętniącego życiodajnymi kolorami i dźwiękami. I tak życie trwa, w swej doskonałej afiliacji z człowiekiem. Pozdrawiam 1
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival ależ bujne obrazowanie :) toż to do jakiejś powieści się nadaje. podobać mnie się ;) 2
M.A.R.G.O.T Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival i zapragnęłam teraz tego ziela w koszu :) Uwielbiam przyrodę. Poczułam jej piękno. Pozdrawiam serdecznie. 1
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @huzarc Życie toczy się każdej wiosny, wybuchając... każda roślina ma w tym wybuchu swój udział i własny rytm. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :) @emwoo Cieszy mnie, że tak odebrałaś ten wiersz. Starałam się oddać ten specyficzny moment kwitnienia i przemiany miodunki. Pozdrawiam :) @M.A.R.G.O.T Masz okazję, wciąż jeszcze kwitnie ;) Jeśli mieszkasz na zachodzie kraju, las masz w zasięgu, to koszyk w garść proszę i na spacer :) Starałam się oddać specyfikę miodunki plamistej (tak nazywa się ta roślina), jeśli ją zobaczyłaś, to może udało mi się ją nawet w miarę zobrazować. Pozdrawiam :) 1
M.A.R.G.O.T Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival he he mieszkam niedaleko Łodzi ale za ogrodzeniem mam las. Tu też mam pięknie. Wokół kwitnące krzewy i ogromne choinki... Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @M.A.R.G.O.T Płucnika tam nie znajdziesz, ale założę się, że gdybyś miała na to ochotę, z pustym koszem byś do domu nie wróciła :)
M.A.R.G.O.T Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival no tak płucnika tam nie znajdę :) Inne kwiatki owszem :) Miłego Dnia Ci życzę 1
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @M.A.R.G.O.T Wzajemnie miłego dnia życzę :) 1
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @Michał_78 Ależ proszę bardzo, miło mi, że zechciałeś rozejrzeć się pod drzewami :) Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @Sennek Zioła rosną, ślicznie kwitną. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :) @Dag Ciekawa jestem, czy trafiłaś w swoim typowaniu? Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam :)
Annuszka Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Pięknie, baśniowo... czytam i w wyobraźni widzę i słyszę to wszystko :)
corival Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 @Annuszka Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam :) @Gosława O, dziękuję Gosławo :) Pozdrawiam :) @jan_komułzykantDziękuję za ciche odwiedziny. Pozdrawiam :) @GrumpyElfRównież Tobie dziękuję za wizytę. Pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 emwoo ma trochę racji, bo... nie wiem dlaczego, ten szeroki i szczegółowy opis, skojarzył mi się z "Nad Niemnem".... tam również niemało opisów przyrody i pamiętam, że urzekły mnie... Obszerna treść, ale warto było przeczytać. Pozdrawiam.
corival Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) @Nata_Kruk Piszesz, że warto było czytać i to mnie cieszy. Z tego wynika bowiem, że warto było pisać. Jakoś tak, opis sam mi się "wylał"... Dziękuję za dobre słowo. Pozdrawiam :) Edytowane 26 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi