Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

(Nie)ostatni raz, część 9

Rekomendowane odpowiedzi

Usiadła, poczuwszy się nagle całkiem zrezygnowaną. Pokręciła głową, mnąc w palcach koniec warkocza. 

- Uff... - westchnęła. - To ja mimo wszystko pokazuję ci, że czuję coś do ciebie. Że chcę nas ratować. Żebyś znów uwierzył, że zależy mi na tobie. A ty co? - podniosła głos, a jej błękitne oczy pociemniały. - A ty co?! - powtórzyła głośniej, czując gniew.            

- A ja nic - odpowiedział, mimo żalu zachowując spokój. - Podjęłaś decyzję i podkreśliłaś ją próbą zabicia mnie. Wybrałaś jego w pełni świadomie. Po tygodniu namysłu, o który sama prosiłaś. To jak miałbym teraz uwierzyć, że to nie chwilowa emocja? Chciałaś, żebym ci nie mówił, co masz robić. Chciałaś sama zdecydować. Po swojemu. No, to zdecydowałaś. To czego teraz oczekujesz? Że uznam i powiem, że to nieważne? Jak nieważne, skoro właśnie tego chciałaś?

- Ach, idź ty z tą twoją logiką! Z tą twoją konsekwencją i wypominaniem mi! Z pretensjami! Noe znoszę, gdy ktoś je do mnie żywi! - tupnęła gniewnie. 

- Mam iść z tą moją logiką? - podjął. - A dlaczego niby? Już zapomniałaś, co tobą pokierowało? Logika właśnie! Wyrachowanie wręcz! Narzekałaś na jego zimno i że tak ci brakuje ciepła, a co potem zrobiłaś? Twoja decyzja była chłodna... zimna jak on! Jak chłód, w który on przemienił wasz związek!

Podniosła bardo głowę. Widział jej granatowiejące spojrzenie, mimo to kontynuował. 

- Odwróć sytuację - powtórzył, niezrażony. - Czy gdybym ja cię tak potraktował, chciałabyś ze mną być? Wierzyłabyś mi? Zachęcała do powrotu? Nie uważałabyś swoich pretensji za słuszne? O wyłączenie już nie pytam; wiem, jak to jest z twoim uporem!

Dłuższą chwilę milczała, zaciekając pięści i nie spuszczając wzroku. W końcu negatywna emocja przeważyła. 

- Ty łajdaku! - wyrzuciła z siebie wściekle. - Ty...   

Voorhout, 27 grudnia 2020