Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

W podzięce...

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja zawsze byłem przekornie nieufny, już w wieku dziecięcym w wielu sprawach, zwłaszcza egzystencjalnych, po prostu moim rodzicom nie wierzyłem. Dziś wydaje mi się, że zbyt wcześnie wszedłem w stan braku zaufania. Odczuwam w sobie niedosyt kilku lat, w których można mi było "wmówić wszystko".

@Jaka jest prawda @Jaka jest prawda Dzięki, że podzieliłeś się swoimi odczuciami... dziecku można wmówić wiele prawd na temat świata, jednak kiedy już dojrzeje, powinno mu się pozwolić na własną ocenę sytuacji, wyrobienie sobie swojego sposobu postrzegania rzeczywistości... pozdrawiam

Świetny wiersz. Często jest tak że rodzice niezmiennie oczekują od dziecka wdzięczności i mimo upływu czasu, życia wciąż niejako pod dyktando. Znakomicie zamknęłaś w wersach jasno i spokojnie przedstawiony osąd dorosłej córki która dojrzała do zmian.

Pozdrawiam :)

@Dag Dzięki za komentarz. Tak, czas wychowywania dzieci to ten, w którym uczymy się siebie nawzajem, szukamy choćby nici porozumienia... Sama nie jestem wolna od błędów, ale nie chciałabym ograniczać moje dorosłe już dzieci... Mam nadzieję, że okna pozostaną otwarte... Pozdrawiam serdecznie 

@Annuszka Dzięki, masz zupełną rację. Bywa, że rodzice nie potrafią dorosnąć do zmian :) pozdrawiam ciepło