corival Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Ze szczególną dedykacją dla error_erros Borowy wszystkożerca z dużym apetytem pochłania po kolei, co pod gwizd podejdzie? Podsądny mlasnął radośnie chrząknął tajemniczo, oskarżycielem rolnik: na zwierza nastaje. Obrońca-leśnik o głos prosi, dostarcza nowe dowody sądowi do wglądu, wyrok znacznie łagodzą. Podsądny nie taka znowu świnia, jakby się zdawało: pomaga ściółce, drzewom, dane w aktach przekazanych. Sąd brew marszczy, myśli, papiery wertuje analizy żołądka, obraz jasny, chociaż z nieco innej strony. Czyści las z padliny, chroni przed chorobą współmieszkańców boru. Czy to doceniają? Chwyta i spożywa słabe, chore. Zjada i gryzonie rozmaite w niemałych ilościach, leśne i polne szkodniki. Pochłania owady, larwy i pędraki, pożywne bardzo, a przecież złe dla puszcz i upraw. Niszczą ogromne zasoby. Gdzie dzicze rodziny liczne, brak klęski owadziej. Wataha gospodarzy pochrząkując przy tym. Buchtuje silnym gwizdem szukając jedzenia, Wietrzy glebę, miesza, uwalnia nasiona. Siewki drzew tam gęste jak na chybie szczecina, młody las porasta ze ściółką bogatą. Sąd papiery składa, materię dowodów na ogromne zasługi, mimo szkód na polach. Sprawiedliwy wyrok ogłaszany będzie, uwłaczające zarzuty odsuwa daleko w uznaniu pracy na rzecz tu obecnych. Uwalnia od winy i kary. Dla informacji, bo zapewne nie wszyscy się orientują: gwizd, to ryj dzika, a chyb, to długa i gęsta szczecina na jego karku. 4
Gość Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) @corival No dziękuję bardzo, jestem zaszczycony! Zadedykowano mi wiersz o dziku i jego ryju, teraz mogę zejść sześć stóp pod ziemię w poczuciu, że osiągnąłem wszystko ;D Edytowane 14 Maja 2021 przez error_erros (wyświetl historię edycji)
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) @error_erros Zaraz, zaraz... nigdzie się nie wybieraj :) Grzecznie podsunęłam Ci coś bardziej zdecydowanego niż kwiatki i owoce, które mam aktualnie pod ręką. Tego tekstu zażyczyli sobie znajomi panowie leśnicy, którzy edukować kogoś tam zamierzają ;) Pozdrawiam :) Edytowane 14 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam nadzieję, że nie dołączasz im tam mojego zdjęcia w charakterze ilustracji treści wiersza xD
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @error_erros Jakoś tak... nie przypominasz mi dzika, wiesz? ;) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proszę bardzo :)
Gość Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chrum ;*
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @error_erros hmmm... Muszę zweryfikować pogląd :)
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Gosława Miło mi, że doceniasz moje starania. Pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Potem przyszedł afrykański pomór świń, a za nim myśliwy. Nie pytając się nikogo, zastrzelił dzika i zdeptał uprawy... Pozdrawiam :)
GrumpyElf Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Ale super! Bardzo dobrze dopasowana dedykacja. :)
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @Sylwester_Lasota Dziękuję za czytanie i ślad obecności, pozdrawiam :)@GrumpyElf Starałam się wybrać coś stosownego :) Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :)
GrumpyElf Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Nie wiem czy byłaś świadoma, ale Error gdzieś zadeklarował, że utożsamia się ze świnią, a dzik to jeszcze jakby awans :) 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @GrumpyElf Ach... przyznam, że nie zarejestrowałam. Teraz rozumiem skąd wyżej umieszczone sugestie errora... A ja taka nieświadoma rzeczy :) Dziękuję za oświecenie mnie w tej materii :) Ha! To znów trafiłam ;)
corival Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 @Kot Były i owszem... Dziki słodkie? Mięso, czy pod jakim względem? Jesli mięsnym, to nie miałam okazji skubnąć dziczka :) Dziękuję, że zajrzłeś. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi