corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Pień jak girlanda strzelista pełna biało-fioletowych radosnych drobinek. Prześliczny rumieniec. Maleńka muszka o dumnej nazwie, podziwia piękno pąsów bez wytchnienia. Słoneczna barwa owocu, różowa pierzynka, w niej ziarna soczyste, słodycz z gorzkim jądrem. Tejate w rytuałach od starożytności. Pieni się tradycyjnie wciąż wykonywany. Europejskie oczy podejrzliwie mierzą boski napitek. Nęcący pomysł się rodzi... Boskim pokarmem okrzyknięte chórem: słodka i gorzka czekolada. 1
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @corival kakao, czekolada - pychotka ;) Kakao i jego smakowe i zdrowotne walory znali już Majowie, Aztekowie i Olmekowie. Co prawda Majowie tak bardziej krwawo mi się kojarzą, ale wiedzieli też co dobre ;) Aromatyczny wiersz ;) Miłego dnia :)
corival Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Vanilla O tak, społeczności południowoamerykańskie doskonale znały walory kakaowców. To był ich skarb, święte drzewo, święty napój tejate... Miło mi, że odwiedziłaś. Pozdrawiam :)
Stracony Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy to znaczy,że pierwotnie ziarno kakaowca było wykorzystywane tylko do przygotowania tejate ? Dopiero europejczycy odkryli czekoladowy biznes? Teraz niszczą roślinność rodzimą Afryki i tam jałowią glebę. Hmm...po przeczytaniu Twoich utworów pojawia się ciekawość.Przemykają w myślach obrazy, widzę tamtych ludzi, czuję te zapachy. Oczywiście to wszystko sobie "uromantyczniam" na swój sposób. ( szyfr: czuję wybitny talent pedagogiczny i już zaczynam pisać na powiekach) :) 1
corival Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 @Stracony Tak, pierwotnie było to tejate. Europejczycy zaczeli poprawiać smak... w zasadzie, skoro Was to interesuje, to mogę podrzucić jakiś tekścik w tym temacie... :)
corival Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 @Kokos-owa Bogata wyobraźnia to skarb ;) Pozdrawiam :)
8fun Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Obecnie np. w Zachodniej Afryce, wielu ludzi pracujących na plantacjach kakaowca, nigdy czekolady nie jadło, co ja mówię, nie widziało. Smacznego :)
corival Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 @8fun Owszem, masz rację... chyba jednak popelnię ten tekścik... :) 1
Rekomendowane odpowiedzi