Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

[haiku]

Amator

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli mogę mieć swoje zdanie to chyba nie są to lepsze haiku od pierwowzoru.Dlaczego!
1)obraca się powolutku-- rozumiem , że to cisza przed burzą, w takim razie w trzecim wersie brakuje mi tej ciszy. I samo powolutku jako przymiotnik jest juz jak dla mnie dużym tu subiektywizmem.
2)kręci się wte i wewte-- dla mnie to za bardzo potoczne określenie i nie pozostawiające niczego nie odkrytego--od zmienny wiatr.
Ale każdy widzi jak chce--ja mam inny pomysł. Nie liczę teraz sylab;

błyskawica-
blaszany kogut wskazuje
południowy-wschód

Jeśli mogę mieć swoje zdanie to chyba nie są to lepsze haiku od pierwowzoru.Dlaczego!
1)obraca się powolutku-- rozumiem , że to cisza przed burzą, w takim razie w trzecim wersie brakuje mi tej ciszy. I samo powolutku jako przymiotnik jest juz jak dla mnie dużym tu subiektywizmem.
2)kręci się wte i wewte-- dla mnie to za bardzo potoczne określenie i nie pozostawiające niczego nie odkrytego--od zmienny wiatr.

błyskawica-
blaszany kogut wskazuje
południowy-wschód

Cherubinie,
Wcale nie twierdzilem, że lepsze. Pytałem o opinię.
I dziękuję, że poświęciłeś swój czas. :-)

1. powolutku - rzeczywiście naciągane, dosłownie naciągane do pożądanej liczby sylab :(
Jeśli jest zrozumiałe, że cisza przed burzą, to po co o tym mówić? Poza tym to raczej
o odwracaniu się w stronę, z której może coś grzmotnąć.

2. kręcenie się wte i wewte - bardzo potoczne, bardzo denerwujące, jak kręcenie się
kogoś przygotowującego się pospiesznie do wyjścia. Mam nadzieję, że teraz łatwiej
będzie Ci odkryć zakryte. ;)

Oj ostatnio same rebusy mi wychodzą.

Cóż, w Twojej wersji obrazu Amatora puenta jest na początku.

Pozdrawiam
jul

błyskawica-
blaszany kogut wskazuje
południowy-wschód

Cherubinie,
Wcale nie twierdzilem, że lepsze. Pytałem o opinię.
I dziękuję, że poświęciłeś swój czas. :-)

1. powolutku - rzeczywiście naciągane, dosłownie naciągane do pożądanej liczby sylab :(
Jeśli jest zrozumiałe, że cisza przed burzą, to po co o tym mówić? Poza tym to raczej
o odwracaniu się w stronę, z której może coś grzmotnąć.

2. kręcenie się wte i wewte - bardzo potoczne, bardzo denerwujące, jak kręcenie się
kogoś przygotowującego się pospiesznie do wyjścia. Mam nadzieję, że teraz łatwiej
będzie Ci odkryć zakryte. ;)

Oj ostatnio same rebusy mi wychodzą.

Cóż, w Twojej wersji obrazu Amatora puenta jest na początku.

Pozdrawiam
jul

Dostałem od Cherubinka mała sugestywną informację. Co do słów Juliusza o puencie na końcu tego haiku...... rozumiem , co chciał uwidocznić tak pisząc . Nie wiem czy specjalnie popsuł ale ja napiszę jak to widzę. Niech to bedzie Amatorsko-Cherubinkowy obraz;

noc, błyskawica -
znowu blaszany kogut
w strumieniach deszczu

Umieszczając błyskawicę na początku i dodając klimat nocy co widzimy........ że właśnie błyskawica rozświetla ciemność i dzięki temu tylko w ułamku sekundy widzimy obraz pojawiąjący się w drugim planie haiku.
Z pozdrowieniem.