Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 25 Października 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 Wyrażać myśli, czy mało... lecz jakie? Nie pytaj sędzio o wyznanie proszę. Żart spolegliwy - dopomóż mi Boże, bo nie potrafię śnić z duszą inaczej. Życie ubogie nie dało tworzywa, jak przechowalnia, pusta infirmeria. Zgaduj świadomie, kto pragnienia spełnia, zagadki słowa z niebytu odkrywa? Zakręt, rozstaje... a drogi zaklęte, gdzie dalej? Nie wiem, cofać się nie mogę. Gasł zadumany z rękoma pod brodą, rzucam na śmietnik, szuflad moich stertę. Ogień podpalę i uleci w niebo, żar spopielały strofami utkany. Liter zamknijcie pustawe sezamy, odeszły wersy, nadzwyczaj daleko. Widzę w zadumie roztańczone iskry, świeciły siłą zadymionych treści. Czytane z bólem, co się jeszcze zmieści, żal w okamgnieniu... błyskiem w chmury prysły. Ileż pożarów pochłonęło artyzm, ileż ksiąg starych skwierczało na wietrze? Człowiek to robił, bo myślał że zetrze, lecz jego starto, aż poczuł się martwy. "Oddam wszystkie przenośnie za jeden wyraz wyłuskam z piersi jak żebro za jedno słowo które mieści się w granicach mojej skóry." - Zbigniew Herbert. 8
Bogdan Brzozka Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 Chylę czoło przed talentem! - potrafisz myśli ubrać w słowa. Pozdrawiam. 2
[email protected] Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 @Bogdan Brzozka Dziękuje Bogdanie, czuję się onieśmielony, nikt mnie w życiu za nic nie chwalił, może matka czasami, za dobre stopnie w szkole po wywiadówce. Trzymaj się zdrowo w tych jakże trudnych czasach.
tetu Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 No to ja też dołączam do pochwał:) Bardzo zgrabnie napisane i świetnie się czyta. Masz to coś. Pozdrawiam. 1
[email protected] Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 @tetu Wszystkiego dobrego Tetu, podziwiam za odwagę i dziękuje za wizytę na cenzurowanym.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2020 @[email protected] śliczny wiersz... Pozdrawiam. 1
[email protected] Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2020 @M.A.R.G.O.T Dziękuje Margot, nie wiesz ile potrzebuję odwagi aby wydobyć z siebie głos. Wszystkiego dobrego, a miłości przede wszystkim.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2020 @[email protected] A ja myślałam, że jesteś jak dzielny rycerz :) Również życzę Ci wszystkiego dobrego i dużo miłości. 1
[email protected] Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2020 @M.A.R.G.O.T Rycerzy ci u nas jak zawsze dostatek, każdego przyjmę, niech cnotę stracę. Miłego poniedziałku.
Rafał Kamiński Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2020 Umiejętnie napisany wiersz, Pozdrawiam 1
Somalija Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @[email protected] przepiękny, utkany i treściwy. Wznosi iskry, trawi księgi...
[email protected] Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @Somalija "Trawi księgi" Ago - tego nie powinno być, to nie na miarę "wielkości" człowieka.
Somalija Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @[email protected] ale cenzura nadal istnieje... 1
[email protected] Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 @Somalija Ale to już nie jest cenzura centralna wpisana niejako w system sprawowania władzy. 1
Rekomendowane odpowiedzi