Zgłoś
-
Ostatnio w Warsztacie
-
wiedźma 3 325
@hollow man Dla mnie " niebieski" to kolor przede wszystkim nieba ( mój ulubiony
). To też kolor Boga, prawdy, wieczności. W emocjach ( w szerokim pojęciu) kojarzy się kojarzy się tęsknotą, prawdą, może też z dystansem.Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
O czym to jest ?
Mamy tu " moje kochanie ". Z jednej strony może to być o tym, że sam podmiot takie uczucia chce opisać bądź o drugiej osobie jako o kimś, kto jest kochany.
Może to daleka interpretacja, ale nawiązując to do samego koloru pokuszę się myśl, że jest to wiersz o miłości, która jest daleko, ta osoba jest daleko ( odczytując jako dystans w kontekscie koloru niebieskiego).
Mimo tego to uczucie jest " proste jak modlitwa ", można powiedzieć, że w najprostszym odczytaniu, bez analizowania. Nie ma tu żadnej oceny, bez warunków.
Ostatnie wersy " gdy zapomninam o sobie " czytam jako " trybik" do odczytu całości. Miłość staje się prosta kiedy jej się nie analizuje, kiedy nie patrzy się tylko na siebie. Tak jakby Pl napisał - im mniej siebie, tym kochasz bardziej.
Dzięki, wywołał poruszenie.
Pozdrawiam
0
-
-
Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach