Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Szybciej zmierzch się zaczyna, Słońce zwija szprychy, świat się w oku upraszcza do czarnej tablicy, umysł jest białą kredą - jak szczur szura, skrzypi, cienko piszczy pod ciężkim butem tajemnicy. Zdmuchnąć kurz z winylowej, dawno niesłyszanej płyty z przyprawą trzasków, byle uciec z lekcji wyrwany do tablicy, ogłuchnąć na pytanie, gdy płyta się zacina, ostatnia w kolekcji. Edytowane 22 Września 2020 przez Jan Paweł D. (Krakelura) (wyświetl historię edycji) 4
duszka Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 "Pod ciężkim butem tajemnicy"... Tak, ona nie tylko w sposób ożywiający nas do siebie przyciaga, ale też czasem przytłacza i przerasta - aż do skrajnej bezsilności i bezradności... Wtedy chcemy się cofnąć i iść na "wagary". Tak odczytuję Twój wiersz. Zrobił na mnie wrażenie ilością "żywych", wyraźnie przemawiających metafor. Pozdrawiam :) 1
Stary_Kredens Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 nie wiem trochę mi tu zgrzyta fakt ucieczki z lekcji a potem wyrwanie do tablicy, no może nie skumałam całej metaforyki. Ale ogólnie na tak ponieważ pomimo wielu wyrazów szurających i trzaskających co nieco utrudnia odbiór( z drugiej strony dodaje ekspresji) fajne jest to męskie niebiadolenie pozdrawia Kredens 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 17 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 @duszka @Stary_Kredens Dziękuję za komentarze, na pewno jeszcze kiedyś wrócę do tekstu. Chodziło mi o to, że ktoś wyrwany do odpowiedzi chce uciec z lekcji.
Rekomendowane odpowiedzi