Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

na jatkach w tebach nareszcie spokój

Rekomendowane odpowiedzi

@fregamo to tu, to tam....:) Pozdrawiam, dziękuję za komentarz i serce:)

@Joachim BurbankBurbank Joachimie dziękuję za docenienie:) Pozdrawiam serdecznie:)

@dot. Cóż za dosłowność odbioru, dziękuję za obecność i komentarz. Może warto trochę poczytać i się dokształcić?

Z życzeniami rozwoju i wszelkiej pomyślności również :)

@w kropki bordo Kolejna ciekawa opowieść. Moja interpretacja:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

PLka żyje w trudnych warunkach, przez to ma na sobie pancerz twardej kobiety. Nieprzychylni nazwaliby ją suką.

Pisze wiersze. Wiersze pełne złości, przekleństw, agresji i buntu. Robi to po prostu, z pasji, dla siebie (tu bardzo mi się podoba przejście z nie mam nic innego - na swoją obronę - fajna gra znaczeniami).

Tutaj zaczyna się PLki przemiana. Ostatni harmider odjeżdża. To może być o pociągu, ale też o buncie i agresji wyrażanym w wierszach PLki. Zapada cisza.

Cisza jest magiczna. Ludzie się jej boją. PLka jest sama, w środku nocy, w zupełnej ciszy. W takiej atmosferze bez żadnych zakłóceń z zewnątrz, może pomyśleć o swoim wnętrzu. O swoim prawdziwym ja.

PLka zbiega po schodach i spotyka innych wyrzutków. Innych skrzywdzonych. Ludzi, z którymi momentalnie odczuwa łączącą ich więź.

Poznając w ciszy swoje prawdziwe ja, spotykając ludzi o podobnych problemach, z którymi wspólnie może czerpać radość, PLka uzyskuje spokój. Ogień agresji się wypalił. Pozostała spalona ziemia. Spalona ziemia może być też aluzją do produkcji barwnika - Umbry Palonej. PLka rodzi się na nowo.