jjerzy Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Igrasz na grani. Zbierasz nad Biebrzą w żarliwym żalu naręcza zręczne giętkich nagietków. Dżdżu krople rzedną, gdy słońce lancą uderza w tęczę. Zębami dzwonię do Ciebie z Dijon. Na linii liny? Pardon, oh, pardon! Chyba już Ciebie dziś nie wyręczę i tylko zakrzyknę: je t'aime, je t'aime. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez jjerzy (wyświetl historię edycji) 4
beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Rozumiem, że przewodnikiem po wierszu jest tytuł :D Bo faktycznie - niby rozumiem, ale musiałabym o nim opowiadać wersami. bb
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 zabukowałem miejsce przy buku i niczym sęp żem się zasępił jak puchacz pucham w spuchniętym puchu bo jestem Zębie z bolącym zębem borek nie może mi nic borować żona mi smuci bo rozsmucona jak myszka myszkuj bo żeś gdzieś schował - wrzutkę wrzuciła - szukaj ketonal :-( Pozdrawiam 2
jjerzy Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @beta_b I słusznie. Wers, to baza, co Ci będę wyjaśniał :D A przy okazji m. in. prozodii - jak myślisz: czy w pierwszych czterech wersach z rymami abab i dwoma przerzutniami plus trzecią pozorną plus przesunięciach sylab akcentowanych - straciły one na rytmie, czy nie?
beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @jjerzy Technicznie jest ok, nie mam zastrzeżeń. Rytm jest, atrakcyjnie to wygląda z przerzutniami, zdaniem z kropką w pierwszym wersie, wręcz wzorcowo. bb 1
jjerzy Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @beta_b A że Cię wykorzystam - ta średniówka w 1 i 3 wersie (wprawdzie obydwie po 5 sylabie) i jej brak w 2 i 4? Gra to?
beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @jjerzy Mi pasuje, rytm trzyma, daje szansę na różne czytanie ale melodia prowadzi. 1
jjerzy Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @Jacek_Suchowicz Pomóż mi - to paralela czy ciąg dalszy? ;X
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 przeczytałem 3 x głośno i jest ok - może źle czytam, masz ambicję na sylabotonika:)) bb już powiedziała nie marudź na zaś czytaj głośno i sam potknięcia usłyszysz, a jeśli słoń na ucho nadepnął to inna inszość Pozdrawiam ps. może być cd jak uważasz 1
jjerzy Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @Jacek_Suchowicz Jacku, to jest dział warsztatu. Zawsze ktoś może skorzystać - uważasz to za marudzenie? Jeżeli zaś cd, to oczywiście wolna wola - do warsztatu pasuje. Ps. Żyję z muzyką od kilkudziesięciu lat, łącznie z grą na skrzypcach. Wiesz, jakiego "ucha" wymaga ten instrument? :) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 przepraszam, ale chwilę pomyśl: my o sobie nic nie wiemy a jakiś gość wstawia do warsztatu tekst napisany dość dobrze ( nie powiem, że bardzo dobrze - mógł dopracować i wyszedłby sylabotonik) i nie wiadomo o co mu idzie. tekst z powodzeniem (autor czuje rytm i rym) nadaje się wyżej a więc: - marudzi chce być dowatościowanym - rżnie głupa prowokuje dyskusje - wrodzona skromność nie pozwala mu zająć wyższej pozycji itd..:)) stąd moja uwaga chylę czoła przed muzykującymi na skrzypcach (słuch bezwzględny) - muzyka, którą bardzo lubię, a czasami spotykam ludzi dla których jest to ciągnięcie kota za ogon w linku utwór, którego nie można nie lubić w wykonaniu mistrzyni pozdrawiam
jjerzy Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 @Jacek_Suchowicz Pomyślałem i odpowiedziałem dla Twojej wiadomości. Już więcej wiemy :D Dziękuję za wymianę, idę obalać drzewa. Dosłownie!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 jeśli obalasz tylko drzewa to .......... ciężka praca:))
jjerzy Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 @Jacek_Suchowicz Właśnie skoczyliśmy. 7 orzechów, wierzba, dwa buki paszły. Pocięte, traktory odjechały, my po obaleniu w dwójkę 3 metrów :-D Teraz trochę dla ducha.
Rekomendowane odpowiedzi