kb. Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2020 ostatnia wojna światowa skończyła się liczeniem warkoczy czekać oznaczało oddychać próżnią rozedma przechodząca w stan niewzruszonej wiary że skoro żaden z wiekuistych nie kiwnął palcem można zabijać nieznani niepodpisane tablice krzyże półksiężyce młode kobiety już nie plotą włosów są wykształcone i rodzą słowa nieślubne 4
Justyna Adamczewska Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2020 Krwawy wiersz, gorzki. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu Różewicz. A znasz @kb. ? Ocalony(wiersz klasyka) Tadeusz Różewicz Mam dwadzieścia cztery lata ocalałem prowadzony na rzeź. To są nazwy puste i jednoznaczne: człowiek i zwierzę miłość i nienawiść wróg i przyjaciel ciemność i światło. Człowieka tak się zabija jak zwierzę widziałem: furgony porąbanych ludzi którzy nie zostaną zbawieni. Pojęcia są tylko wyrazami: cnota i występek prawda i kłamstwo piękno i brzydota męstwo i tchórzostwo. Jednako waży cnota i występek widziałem: człowieka który był jeden występny i cnotliwy. Szukałem nauczyciela i mistrza niech przywróci mi wzrok słuch i mowę niech jeszcze raz nazwie rzeczy i pojęcia niech oddzieli światło od ciemności. Mam dwadzieścia cztery lata ocalałem prowadzony na rzeź. To mną wstrząsnęło: Kosmos. Nie nasza Ziemia, choć należy do wciąż rozszerzającego się wszechświata. Pozdr. 1
kb. Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2020 @Justyna Adamczewska Różewicz, owszem, coś nie coś znam ale nie miał wpływu na to co powyżej, dosłownie i w przenośni odnośnie tematyki - historia nie to że lubi ale ona się powtarza co jakiś czas. a tylko szczęśliwi czasu nie mierzą dzięki za czytanie, pozdrawiam :))
jan_komułzykant Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zapewne nie wszystkie, biedna pani profesor z "plecionym" wciąż warkoczem ;) No tak, dotyczyło młodych, przepraszam za wybieg. Przy kolejnej wojnie nie będziemy już na nic liczyć, nie policzymy się nawet na palcach, będąc roślinami. Mocny wiersz z uśmiechniętą (przynajmniej dla mnie) puentą. 1
kb. Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2020 @jan_komułzykant ...będąc roślinami albo nawet bez tego epizodu, czyli pył i kurz, co wydaje się najbardziej prawdopodobne dzięki za czytanie, pozdrawiam
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2020 Lubię Twoje wiersze, piszesz o czymś, nie dla czczej zabawy. Prowokują do myślenia. Pozdr. 1
kb. Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2020 @Jan Paweł D. (Krakelura) fajnie. prawdę mówiąc to skarb mieć takiego czytelnika, takich czytelników, serio :)) dzięki za czytanie, pozdrawiam 1
Nata_Kruk Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2020 Dla mnie, to bardzo pojemny kawałeczek poezji. Niewielka forma, ale 'sprytnie' podane/zapisane słowa. Tytuł, łączy mi się.. chyba najbardziej.. z ostatnią cząstką wiersza. Oby słusznie... To nie kiwnięcie palcem (i) można zabijać, mocne. Pozdrawiam. 1
kb. Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2020 @Nata_Kruk w rzeczywistości, tytuł z końcem jak najbardziej. @łucja z chebu to tekst pierwszy raz napisany w 2012 roku, co jakiś czas modyfikowany bo coś zawsze zgrzytało, ale teraz raczej już koniec poprawek. jako całość on mi się kojarzy z sytuacją spadku liczby ludności po wojnie i odradzaniem się narodów, niemniej z myślą o kraju nad Wisłą. co z tego wyszło widać dzisiaj. stąd też i ta zamykająca cząstka, może nazbyt jednowarstwowa, ale prawdopodobna. dzięki za czytanie, pozdrawiam 1
Gość Franek K Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2020 Bardzo dobry tekst. Być może tematyka trochę oklepana, ale czyż nie wszyscy kręcimy się jakoś w kółko? Puenta bardzo mi się podoba. Pozdrawiam. FK.
kb. Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2020 @Franek K z tym kółkiem to prawda dzięki za czytanie, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi