-
Zarejestruj się. To bardzo proste!
Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.
-
Ostatnio dodane
-
Ostatnie komentarze
-
Przez bazyl_prost · Opublikowano
@Bożena De-Tre @bazyl_prostjuż nie bazyliszkiem , ekologia wybór przyszłości -
Przez Migrena · Opublikowano
@Berenika97 napiszę jak ja Twój wiersz rozumiem. to spokojna bardzo przenikliwa medytacja o granicy między ładem a życiem. o tym momencie, w którym potrzeba czystosci przestaje być troską, a zaczyna być lękiem przed tym, co oddycha, myśli albo się waha się . „religia ścierki i octu' jest metaforą zaskakująco czułą, a zarazem filozoficznie ostrą , pokazuje, jak łatwo sacrum może zejsć do codziennych gestów i jak szybko porządek bywa mylony z dobrem . szczególnie porusza mnie to, że fanatyzm w tym wierszu nie krzyczy, nie grozi, nie niszczy wprost , on wygladza, wybiela, usuwa wszystko, co nie daje się domknąć w sterylnej formie. bardzo mocne jest dla mnie zdanie o tlenie, który „mąci sterylnosć” !!! jakby samo istnienie, sam oddech, był już niepokojącą nieczystoscią . a finał zostawia mnie w ciszy bo człowiek nie znika, tylko zostaje oczyszczony z tego, co ludzkie. to myśl prosta, ale niezwykle głęboka . jest w Twoim wierszu intelektualna uważnosc i dużą delikatnosć . nie ma tu osądzania,. jest raczej spokojne pokazanie konsekwencji . Bereniko. to jest mądry i przejrzysty tekst. poetycko najwyższa półka . pięknie mi się go czytalo . serdecznosci dla Ciebie :)
-
-
Najczęściej komentowane
-
Wiersze znanych
-
Najpopularniejsze utwory
-
Najpopularniejsze zbiory
-
Inne
Rekomendowane odpowiedzi