23. Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Statystyki... Setki tysięcy poruszeń wiatru zgaśnie za murem nim spojrzysz czym ,,to" oddycha... Piach przez palce na plaży patrzysz w parę gwiazd co zgaśnie przez ,,czas" klepsydra... Przepuścisz tylko część inna musi wyparować przecież nie ma miejsca dla życia, zresztą boli cię ,,głowa" Chyba nieśli cię na noszach a nie, to twój brat lub siostra nie mam szans zapamiętać zresztą, bolała go tylko noga... Wieczór, teraz las drzewa, ile można tak stać!... zresztą, czuję się jak kat nie chcę nim pozostać chyba czegoś mi brak... Edytowane 3 Maja 2019 przez Nieznajomy Niewidzialny (wyświetl historię edycji) 3
Wątpiciel Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Doskonały tytuł. Jeśli chodzi o treść to muszę prosić o pomoc w interpretacji. Wyczuwam w tym sens, ale trochę na zasadzie "gdzieś jest, lecz nie wiadomo gdzie". 1
23. Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Postaram się rano odpisać ;)
23. Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 @Gaźnik Dziękuję dziękuję ;)
23. Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poruszenia wiatru to życia, oddechy- ciche i niezauważone. Wiersz opowiada głównie o samobójstwach,cierpieniu którego wiele osób nie zauważa lub nie chce widzieć. Stąd ,,klepsydra" - wrażenie przepuszczania tylko części emocji/odczuć, które docierają do nas ze świata, ale nie chcemy całości tych wrażeń*. ,,Czas" użyty ironicznie- wielu bliskich tłumaczy cierpiącym osobom, że przecież wszyscy to czują, że czas itd.- wiele znaczeń. Słowa nie są przypadkowe i mówią o ulotności wszystkiego wokół ludzi ( w myśl zasady: Piach, woda, klepsydra...) Czwarta zwrotka- zobojętnienie, brak przywiązania uwagi do rzeczy tak naprawdę ważnych, co przekłada się na odpowiedź do wiersza- Peel'owi brakuje serca (ale to dosyć szeroko pojęte słowo). A ,,drzewa"- to już pewnie wiesz ;) To główne znaczenie wiersza, ale w myśli miałem jeszcze jedno ważne przesłanie. Nie chcę tylko zdradzać całości, bo straci to swoje minimum uroku, który po takim krojeniu jeszcze jest ;) Pozdrawiam ( Tak wiem, chaotycznie, ale peel też wariuje bez ,,serca" ;) 1
Wątpiciel Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 @Nieznajomy Niewidzialny Dziękuję Ci bardzo za (prawie) wyczerpującą odpowiedź ;) Teraz sprawa stała się dla mnie jaśniejsza. Bardzo głęboki sens i istotna problematyka. Dziękuję :) 1
23. Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale to świat(ludzie) niegotowi na taki sens i przesłanie, dziękuję serdecznie ;)
Rekomendowane odpowiedzi