Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z zawartością wiersza tytuł bym jednak zmieniła...bo czarowanie to nie do końca rozczarowanie :) choć oczywiście taka opcja zakończenia czarowania może mieć miejsce (i często ma, ale nie bądźmy tacy deterministyczni :))

Kładzenie kwiatów do wanny wieloznaczne, choć praktycznie rzeczywiście się tak robi, bo przywrócić je do życia po czasie bez wody.

zdrówka

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Iwona, dziękuję za komentarz. Jak zawsze ciekawe podejście i refleksja. 

Natomiast ja się tutaj zabawiłem fonetyką, stąd tytuł, by nie pozostawić wątpliwości: 

rozczarowanie 

róż czarowanie 

i tutaj mamy pewną metaforykę, że z jednej strony jest jakaś magia w miłości, w uczuciu, wzajemności, ale często czar róż, czyli róż czarowanie, to nic innego jak dychotomia rozczarowania. 

Ciepło pozdrawiam

Opublikowano

gdy przynosisz róże 

to kładę je w wannie 

pytasz czym jest miłość

miłość 

to róż czarowanie

Podoba mi się to 'zesłowienie' rozczarowania i róż czarowaniem i...

pozwoliłam sobie na maleńką zmian(k)ę. Chyba nie gniewasz się.

Pozdrawiam.

gdy przynosisz róże 

kładę je w wannie 

pytasz czym jest

miłość

to róż czarowanie 

ps. Czy zdjęcie profilowe, to fragment obrazu Beksińskiego.?

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję, Nata.

nie mogę dodać „to” do drugiego wersu, bo mi się sylaby nie zgadzają. Życie to szereg poświęceń.

obraz w profilu? nie, ale blisko. to Sedlacek. Realizm magiczny 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Stoję pod pubem tym z ostatnich gdzie można wyjść pod niego z piwem kawą i papierosem   Popijam, a jakże aczkolwiek już liczę   Stoję tak tam jak reżyser Kevin Smith ze Sprzedawców 1,2 i 3 film natomiast jest polski a nie amerykański (właściwie koprodukcja ale tylko w tym wierszu)   Mój film jest nieco tańszy ale i mniej zyskowny właściwie bezzwrotny jakby się zastanowić a i reżyser ze mnie nie aż taki przestrzeń krajowa z pewnością zgubi ten wiersz (nieoznaczy jako nieprzeczytany) świat z pewnością się o nim nie dowie (jestem pewny i spokojny)   I tylko kombinuję kogo by tu słowem podpieprzyć (żart wciąż trafia najcelniej) lub coś sprzedać (historie z życia wzięte są najdroższe) ewentualnie jutro zmajstrować (ach plany)   Piję to piwko, trzecie z kolei powoli i z rozmysłem dłużyzn albowiem koleżanka barmanka Anka gra w hokeja z kumpelami i chyba na dachu tego baru z ostatnich ba najostatniejszych (w przygotowaniach mają prohibicję) (jeny jak ja coraz gorzej rozumiem swój kraj).   Warszawa – Stegny, 11.03.2025r.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Przede wszystkim, to gratuluję.  A poza tym, to muszę przyznać, że jestem nieco zaskoczony tym pytaniem o pomoc, bo mówiąc szczerze, uważam, że pod wieloma względami piszesz lepiej ode mnie, więc spodziewam się, że utworu umuzycznione będą równie dobre, ale jeśli uważasz, że mógłbym jakoś pomóc, to możesz przesłać mi jakieś piki w prywatnej wiadomości (jeśli to możliwe), chętnie odsłucham, przeczytam, jeśli będzie to tekst i podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam.    
    • @Jacek_Suchowicz   :))) niezmordowany do nieskończoności 
    • @MIROSŁAW C. lIrycznie, wszystko na swoim miejscu... trafia do mnie Twoja wrażliwość.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

bardzo ładne   błękitne cyferblaty jezior nie wskażą minut ni sekund słońce godziny odmierza echo litanii w powietrzu :)))
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...