Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• …teraz czasy nie sprzyjają wyłonieniu się wielkich osobowośći, mistrzów, bo dawniej. jednostki charakterystyczne, miały w sobie połączenie odwagi, charyzmy i geniuszu, ale i bywały apodyktyczne ( wielcy dyrygenci, reżyserzy, muzycy). Dzisiejsza  potrzeba jednostkowej suwerenności, wyklucza całkowite zapatrzenie się w cudzą wizję  - to drugi powód, dlaczego relacja mistrz/ uczeń jest na wykruszeniu się .Komercja wytycza popyt i kierunki rozwoju, a  dziś łatwiej  być miałkim zausznikiem powtarzającym  truizmy typu „ bądź sobą „” jesteś jaki jesteś”,niż przekazywać  treśći uniwersalne,, metafizyczne - te zastępuje  opłacalna ideologia.   Nie sprzyja też  brak czasu, bo  sztuka „ kuje sie” w ciągłych próbach, poprawkach, cyzelowaniu, nad utworami pracuje się tygodniami, a dojrzewają miesiącami. Wiedzą to artyści w procesie kształcenia, ale już  póżniej,kwestie „ rzucania nowego produktu/ repertuaru ” robijają się choćby o koszty wynajmu sali…    
    • I tak też można    Łukasz Jasiński 
    • @violetta   Nieprawda, niby na jakiej podstawie prawnej mam machać łapami jak małpa i żyć w świecie wirtualnym jak pani? Nie, dziewczyna która recytuje wiersz - jest osobą słyszącą i robi to za pieniądze podatników - to podatnicy utrzymują Teatr Narodowy, owszem: jest ładna i gdyby była zainteresowana - bez problemu znajdzie mój numer telefonu i napisze SMS-a i wtedy dochodzi do realnego spotkania, nie, proszę pani: to wy macie problem z tożsamością - próbujecie na mnie wymusić moje zainteresowanie - chcecie, abym to ja się wami interesował, tymczasem: co w zamian?    Łukasz Jasiński 
    • @Łukasz JasińskiJednym słowem analfabeta z Ciebie:) smacznego ja mam dzisiaj pieczone kotleciki z brokułami i pieczone bataty, pokroję ogórka i pomidorki jak ty, zrobię sos z jogurtu i będzie wyżerka:)
    • I aby mieć kasę, to: trzeba być złodziejem, a złodziejstwo jest grzechem, więc: katolik ma obowiązek chodzić do spowiedzi, słowem: celowa demoralizacja i szantaż - niewolnictwo.   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...