Teo Opublikowano 13 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Spadająca gwiazdka szuka wolności Ucieka z komuny konserwatywnych ciał niebieskich Ucieka...ma dość wiszenia bez celu Odbywa wędrówkę w nieznane Odwaga –nie powie nikt! Głupota –mówi świecąca komitywa! Gwiazdka spada, mknie szczęśliwa! W nocy widzimy jak znika na naszym niebie w innej części świata niezauważona Widzimy jak parzy Ją atmosfera zabijająca wolność setką gwiazdek dziennie–codziennie! Szczęśliwi, wypowiadamy w niebo życzenia nie wiedząc, że właśnie zostały zabite czyjeś marzenia!!!
Antoni Leszczyc Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Krzyczysz w ostatnim wersie - a mnie to w ogóle nie wzrusza. Przede wszystkim denerwuje mnie ten bałwochwalczy stosunek peela: ja rozumiem, że on się, prawda, z tym meteorem utożsamia, ale nie szukajmy bogów tam gdzie ich nie ma. Zdrobnienie "gwiazdka" jest trochę takie irytujące, tak jak i pisanie "Ją" z litery wielkiej. Zbyt czarno-biało na tym niebie. Poza tym: na jednym porównaniu się nei da zbudować wiersza. Zwłaszcza, że zakończenie jest zbyt dobitne: zabija pointa ten utwór, banalizuje go. Przecież to samo napisałeś już w pierwszej strofie - po co się powtarzać? Jak supermarket pewien - poezja nie dla idiotów : ) Nie przekonało. Pozdrawiam, Antek
Rekomendowane odpowiedzi