Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie przesadzaj, wiersze układam zawsze jak coś robię, tylko teraz siedzę i piszę komentarze, ponadto to moja wina, bo jeden dziennie mi się rodzi, dzisiaj zaraz też wstawię, tylko muszę jeszcze trzy godzinki poczekać, a może i dłużej. Dziękuję pięknie:) czekam na Twój Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
jan_komułzykant Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziń dybry, zaczerwieniłem Ci wiersz, bardzo ładnie, podoba mi się i tak sobie myślę, że mogłoby być tak jak wyżej w trzeciej. Ale nie mÓsi ;) Literowka "ę"
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mądrego i zdolnego warto posłuchać, detaliki, a jakie cenne:) a już myślałam, że coś nie w ten deseń, bo się nie pokazujesz, dziękuję:) Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A jakbym napisała: tu całą duszę otworzę raczej gdy uczuciami popłynę
jan_komułzykant Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a to już jak uważasz, ja Ci "dorobiłem" rym do trzeciej, a to nie wiem do czego - napisz całą strofę, albo powiedz o którą Ci chodzi :)
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o ostatnią
jan_komułzykant Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podmiot liryczny to mój przyjaciel na niego zrzucę winę,i duszę całą otworzę raczej, gdy uczuciami popłynę. ja bym napisał tak, a jak zrobisz i tak to Twoje :) 1
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale Ty jesteś mądry, dobrze kogoś takiego znać, choćby wirtualnie :) Dziękuję.
jan_komułzykant Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ej Ty, kadzidełko ci się tly ;p
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mówię szczerze, a winę zrzucam na podmiot liryczny:) 1
jan_komułzykant Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I lubię Cię właśnie za tą szczerość, ale ten "podmiot liryczny", to mi się nie podoba. Z tym, że nie ma cholery czym zastąpić, bo o tym też już myślałem. :) 1
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Spójrz mi w oczy, czy ja bym Cię kłamała? To samo mi chodzi po głowie, może coś wpadnie z nienacka. 1
jan_komułzykant Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 znienacka, to tylko Nienacki ;) Posłuchaj - z TYM głosem na pewno na coś wpadniesz 1
Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam kilka pomysłów, ale jeszcze poczekam. Dziękuję za piosenkę:)
Judyt Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2018 Jak jest uczucie to jest dobrze.
Oxyvia Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 Bardzo ładny wiersz. Ale - za pozwoleniem, Mario - ja bym go jeszcze wygładziła. A chodzi o rytm i regularność. Wszystkie ostatnie wersy zwrotek powinny być tej samej długości, co wersy drugie (jeśli chodzi o ilość sylab, oczywiście). natomiast u Ciebie ostatnie wersy są przeważnie dłuższe - i to nieco psuje cały efekt utworu. Dla przykładu - można poprawić tak: Nie lubię blichtru, słów wyszukanych, a wiersze piszę sercem, sam środek duszy otwieram dla nich,nawet, gdy mózg w rozterce. Z serca do ludzi płynę rymami, a rytm mnie przy tym wspiera, sam środek duszy otwieram dla nich, obłuda niech umiera. Lekko, subtelnie wyciągam dłonie, padają ciepłe słowa, sam środek duszy otwieram po nie,a strofy pisze głowa. Podmiot liryczny to mój przyjaciel, na niego zrzucę winę i całą duszę otworzę raczej,gdy uczuciami spłynę. Oczywiście można wprowadzić inne zmiany. A można ich nie wprowadzać w ogóle. Ale moim zdaniem wiersz dużo traci na tej arytmii.
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak się zastanawiam, czy można napisać, że mózg jest w rozterce? Zazwyczaj mówi się: serce w rozterce. I nie podchodzi mi w ostatnim wersie w ostatniej zwrotce : spłynę, ale może nie mam racji. Jeszcze pomyślę, a tymczasem dziękuję Ci nad próbą wyrównania rytmu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Oxyvia Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, że nie musisz skorzystać z moich propozycji zmian. To było napisane szybko i na kolanie - tak tylko dla przykładu, w którą stronę można pójść w wygładzaniu rytmu. Nawet specjalnie się nad tym nie zastanawiałam, bo wychodzę z założenia, że to Twój wiersz i najlepiej będzie, jeśli sama go zmienisz. :)
Maria_M Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na spokojnie pomyślę. Dziękuję Oxyvio:)
Rekomendowane odpowiedzi