Paweł_Kolcaty Opublikowano 11 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 po mojej śmierci co się stanie z obrazami które są we mnie nie sądzę żeby w trumnie położono je obok po co mi one nie trafią też do czyśćca po co one tam sceptykowi komukolwiek po co wierzę w ostateczność śmiertelnego rozstrzygnięcia wszechświat mej świadomości runie rozsypie się i może tylko znajdzie ktoś płatek – kolec – okruszynę we wspomnieniu w wierszu
kalina kowalska Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Cóż, rożnie się bronimy przed przemijaniem, niekiedy nawet wierszami... ten ma coś w sobie moim zdaniem "po co mi one"w 2. zwrotce i "po co" w 3. nie są potrzebne, nie wnoszą nic nowego i nieco przynudzają 4. zwrotka: "ostateczność śmiertelnego rozstrzygnięcia wszechświat mej świadomości" - nagromadzenie "trudnoczytajnych":)) słów i brzmi trochę patetycznie zaimki dzierżawcze - za dużo, w ogóle można z nich tu zrezygnować, nada to bardziej uniwersalnego charakteru bo przecież skoro coś śmiertelnie ostaecznego dotyczy Pana to może innych też pozdrawiam
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 np. wszechświat runie? (ale przecież tylko podm. lir.) więc to zmieniło by wymowę po co? to dla pokazania emocji i subiektywności - tak to odbieram. A cały wiersz trafia do pamięci.
Ona_Kot Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 non omnis moriar czyli to już było i krócej i lepiej nic ciekawego pozdrawiam
Rintrah Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 jezeli wiersz farmazoniasty, to sie idzie na koniec, bo tam winna byc niespodzianka, tutaj takowej nie bylo... znaczy sie moja opinia brzmi podobnie, jak Uzytkowniczki Ona Kot: nic ciekawego... nawet jeszcze gorzej. regards.
Paweł_Kolcaty Opublikowano 13 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Farmazoniasty - nareszcie ktoś nazwał. W kwestii formalnej - wiersz może nieść poetykę holistycznie, wtedy ogonek zawny puentą nie jest konieczny. Wszystkim za poczytanie serdecznie dziękuję, tym zaś, którzy skomentowali krytycznie - dziękuję podwójnie.
Rekomendowane odpowiedzi