Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

III Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Zbigniewa Jerzyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Informację o konkursie zamieszczam na prośbę Służewskiego Domu Kultury:

W konkursie może wziąć udział każdy poeta przed debiutem. Warunkiem uczestnictwa jest wypełnienie formularza rejestracyjnego, nadesłanie zestawu 4 wierszy własnego autorstwa, które nie były nigdy publikowane w wydawnictwach zwartych, czasopismach, stronach internetowych, e-bookach ani nagradzane w innych konkursach.

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zgłoszenia przyjmujemy od 9 VII do 15 X 2018r

Zbigniew Jerzyna

Poeta, rocznik 1938.

z.jerzynaUrodził się na warszawskim Mariensztacie. Studiował Filologię Polską na Uniwersytecie Warszawskim. Debiutował w „Nowej Kulturze" w 1957 roku. Jego pierwsza książka ukazała się sześć lat później - był to zbiór wierszy „Lokacje". Napisał ponad 200 słuchowisk radiowych, około 40 sztuk teatralnych w tym: „Tropy", „Iskrą tylko" (nagrodzone na Międzynarodowych Targach Książki w Lipsku), „Rozmowy istotne", „Kto wyprowadzi psa" oraz kilka widowisk telewizyjnych m. in.: „Widmo nocnej podróży", „Gorący ślad", „Księżyc w ruinach", „Nike 43", „Kłosy pochylone".

Wydał następujące książki: „Kwiecień", „Realność", „Coraz słodszy piołun", „Modlitwa do powagi", „Przesłanie", „Wiersze wybrane", „Erotyki", „Moment przesilenia", „Bo myśl z siebie zaczętą", „Wybór wierszy", „Małe rapsody", „Pieczęcie", „Wędrówka w słowie", „Listy do Edyty", „A potem już nie", a ostatnio „Zatacza się krąg". Opracował i napisał wstępy do wielu wydawnictw takich autorów, jak: Jan Kochanowski, Jan Lechoń, Miron Białoszewski , Osip Mandelsztam, Anna Achmatowa, Rainer Maria Rilke. Jest autorem antologii „Poeci wyklęci" (od Villona do Morrisona).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

@Simon TracyCthulhu kojarzy mi się z Enki. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Migrena   ;))) ja również już w łóżku…osobistym;)  Trochę to bolesne…zaczytujesz się w poezji innych kobiet;)))  jestem załamana ;))) Rozumiem, że miewasz obniżone ciśnienie krwi;))) ale aż taki spadek motywacji ? hmmm …może to depresja? Ewentualnie niedoczynność tarczycy;))))   Dobranoc :)))        
    • @KOBIETA   o kurde:))))))))   brzmi nadzwyczajnie......tylko, że ja już w łóżku!!!!!!   z tomikiem poezji wspaniałej dziewczyny :)))))))   Dominiko - wybacz :))))))     Twój zapach :))))) miałem przyjemność go kiedyś poznać.   to zapach niebios:))))))) tak musi pachnieć w raju:))))))   w raju dla wybrańców.   a ja goły, w tych trampkach...      
    • co tam słychać w sercu dżungli jakieś wycia tupot tany to tubylcy swym pilotem powłączali z duchem czasu elektryczne swe tam tamy   król grzywiasty tego lasu siedzi srogi w ciemnym kącie ryczy mruczy kto go słyszy na dodatek jest mu zimno nie dochodzi tutaj słońce   nagle zerkam oj loteria losów z liści niech ja skonam biorę udział i już trzymam z nosorożca rogu coś tam łykam w huci jestem szponach   wokół tańce i swawole co za śliczna córkę wodza tak cichaczem do szałasu żeśmy poszli na wyściółkę by wygranej nie zmarnować   my na skórkach od bananów wszystko śliczne takie gładkie wtem znienacka straszne ludy co to wodza też przynieśli mnie wywlekli jak małpiatkę   zdjęli skórę i zaczęli brzuch patroszyć członki ścinać smutna dusza przez eksmisję nie ma biedna gdzie powrócić choć to wcale nie jej wina   i tak z boku z łezką łypie wzdycha jeno rzewnie patrzy jak tubylec całkiem świeżym udem moim podsmażonym brzuszek swój spocony raczy   skórę łapią choć z włosami naciągają niczym dętkę na ten pieniek wydrążony po posiłku moc jest z nimi znów wesoło bębnią ręcznie

Świat zwierząt to instynktowne przetrwanie, a człowiek jako dominant na ziemi, ten myślący, używa różnych środków często takich, które zaspokajają jego próżność. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...