Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @piąteprzezdziesiąte nie będzie, ja do listopada jeszcze będę w letnich kieckach:)
    • Witaj - całkowicie się nie zgadzam z tym co napisałaś o historii w swym wierszu -                    historia nie kłamie a że są tacy którzy próbują przy niej manipulować             bo się prawdy boją to inna bajka - skąd byśmy wiedzieli o dziejach             naszych przodków - o początku chrześcijaństwa - czy na przykład             o bitwie   pod Grunwaldem i tym podobnych wydarzeń - mam nadzieje             że mnie rozumiesz - dla mnie historia wiele znaczy - uczy pokory               zrozumienia  dla tego co było nawet gdy to boli albo cieszy -            Wiem że się zdziwisz moim komentarzem  bo jestem pierwszym             pod twym wierszem który zaprotestował - mam nadzieje że            uszanujesz to -                                                                       Pzdr.serdecznie.
    • Proponowałbym ze swojej strony zadanie sobie kilku zasadniczych pytań: co chcę powiedzieć tym tekstem? Z jakiego punktu wychodzę? Do jakiej puenty zmierzam? Wiersz jest chaotyczny, bo usiłujesz umieścić w nim wiele rzeczy, emocji, doznań naraz. Skoncentruj się na jednej, najważniejszej myśli, bo inaczej to, co chcesz powiedzieć, rozmazuje się w nadmiarze środków wyrazu. Dramatyzujące określenia, 'katusze', 'kat', 'rana', 'upadek istnienia', 'łkanie' spychają wiersz w rejony, w których na pewno nie chcesz, żeby się znalazł. Przesadna podniosłość szkodzi liryce, a nie ją buduje. A w ogóle po co tak się pastwisz nad swoją jaźnią (i ciałem przy okazji)? Zapraszasz czytelnika na psychologiczną masakrę piłą poetycką, a nie każdy lubi kiepskie horrory.   
    • @violetta Ale już jesień prawie i zaraz przyjdzie moja kochana zimka

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To będzie ci zimno
    • @huzarc Świetnie pokazujesz złożoność historii w sposób zarówno konkretny, jak i metaforyczny. Bardzo mi się podoba.     
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...