Noriko Opublikowano 4 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2005 rechotanie żab wieczorny wiatr rozgania różowe chmury
Kenshin Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Całkiem ładne, tylko popraw może to "rozgania", bo jakoś tak razi. Pozdrawiam, Ken-chan
sionek Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 rechotanie żab wieczorny wiatr rozgania różowe chmury [Noriko] Wiemy ze szkoły ;-), że to wiatr, a nie kto inny, rozgania chmury. Jednak haijin patrzy na to inaczej. Opisuje co widzi, ale nie wyciąga wniosków (dokładniej - nie przedstawia ich w haiku), a tym bardziej nie powtarza zasłyszanych. Wieje wiatr - OK, chmury rozmywają się - OK. Ale dla haijina nie oznacza to, że to właśnie wiatr rozgania chmury. Może to żaby? A nawet jeśli wiatr, to może żaby robią ten wiatr ;-) Takie podejście może wydawać się się głupie, ale właśnie ono odróżnia haijina od innych.wieczorny wietrzyk -- różowe chmury nikną wśród rechotu żab Pozdrawiam, Grzegorz
Noriko Opublikowano 6 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Widać nie potrafię do końca patrzeć na świat jak haijin, może już za stara jestem i gdzieś to zatraciłam;) Twoje "przerobienie" jest świetne. Niewiele się zmieniło, a utwór nabrał tego "czegoś". Dziękuje, Noriko
sionek Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Nie przesadzaj. To "coś" zostawiłem dla Ciebie. Najlepsze tego typu haiku nie zawierają przedstawionych przez autora wniosków, ale przesłanki do ich wyciągnięcia są tak ustawione, by czytelnik sam wyciągnął narzucający się wniosek, zastanowił się nad nim i... uśmiechnął. Popatrz na haiku poniżejkwietniowe słońce z odgłosami kukułki topnieją śniegi [Jack.M]kubek kawy -- z każdym łykiem ubywa nocy [sionek] "Z" oznacza korelację dwóch zjawisk, ale w takich przypadkach człowiek/czytelnik szuka zależności przyczynowo-skutkowych. I co znajduje? Co topi śniegi? Co skraca noc? W moim wariancie "różowych chmur" nie ma takiego podejścia. Zostawiłem je dla Ciebie. Może z Twoich dalszych wariacji wywnioskuję (wywnioskuję, a nie dowiem się), że żaby robią wiatr, że ich rechot gasi słońce, że od ich rechotu różowieją chmury, albo jeszcze coś ciekawszego. Pozdrawiam, Grzegorz
Noriko Opublikowano 7 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Dzięki, ułożyłam z tego kilka wariacji, ale nie wiem czy są lepsze od tego, co wczesniej napisałam. ubywa słońca z każdym rechotem żaby ciemnieją chmury zamknięte kwiaty rechot żaby w ogrodzie pachnie maciejką ubywa słońca z głośnym rechotem żaby w spróchniałym drzewie różowe chmury z rechotem żab nad stawem pająk przędzie sieć Tyle udało mi się wymyślić.
Piotr_Mogri Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety nie są lepsze. Wplątujesz za wiele elementów w jeden utwór. Przez to utwory te są mało czytelne i trudno jest skupić uwagę na konkretnym spostrzeżeniu, na jednym obrazie. W dodatku spruchniałe drzewo winno być spróchniałe. pozdrawiam Piotr
Noriko Opublikowano 8 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety nie są lepsze. Wplątujesz za wiele elementów w jeden utwór. Przez to utwory te są mało czytelne i trudno jest skupić uwagę na konkretnym spostrzeżeniu, na jednym obrazie. W dodatku spruchniałe drzewo winno być spróchniałe. pozdrawiam Piotr Heh, w kwestii żab i chmur już się poddaję, nie uda mi się z tego niczego zrobić. Może ktoś miał rację mowiąc, że nie potrafie:) Chyba zadowolę się czytaniem jak na razie. No i przeoczyłam taki wielki błąd... Dziękuję i pozdrawiam, Noriko
Piotr_Mogri Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zawsze można powiedzieć, że literówka. :) Co do kwestii żab i chmur - można w oparciu o te elementy napisać wiele dobrych utworów tylko nie trzeba się poddawać. :) pozdrawiam serdecznie Piotr
Noriko Opublikowano 8 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Dzięki Piotrze za zachętę i ukazywanie niedociągnieć w moich "potworkach". Poćwicze, przemyślę, może coś mi się jeszcze uda sklecić. Może nawet o żabach i chmurach...;)
Rekomendowane odpowiedzi