egzegeta Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Noli me tangere* pulsujące wody czyste wschody księżyca spokój kojący — twoje słabości wiosenna i górska uroda muzyka wpleciona w poezję jest też granica tego piękna za którą czają się antonimy okaleczona i oszukana zmaganie się z nieczułym losem uporem tęsknotą słowami wyciągasz dłonie niech chwycą dzień — ten jedyny na zawsze ale pamiętaj nie dotykaj mnie * Słowa z Ewangelii św. Jana Edytowane 16 Maja 2018 przez egzegeta (wyświetl historię edycji) 1
egzegeta Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ithiel z samego rana zaskoczyłeś mnie do-ku-men-tnie! Na przekładach się nie znam, ale znam powiedzenie, że przekład jest jak kobieta - albo wierny, albo piękny. Łaciny też nie kumam z wyjątkiem swojego imienia :) i niektórych słów z sentencji. Tutaj widzę kilka znanych słów stąd wnoszę, że przekład wierny. A że wierność zawiera w sobie również piękno, więc chyba przekład dobry. Dziękuję Ci Mistrzu Słowa, również tego antycznego? archaicznego? i jak na razie wiecznie żywego. Pozdrawiam.
egzegeta Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ithiel Ciekawostka z mojego podwórka; Kiedyś szukałem tłumacza moich 3 wierszy - "gabarytowo" standardowych, jednostronicowych, na j. angielski. No i ubzdurałem sobie, że musi to być poeta, który metafory moich wierszy przełoży na "sens angielski". Szukałem i ... nie znalazłem. Owszem z angielskiego na polski tak. Ale upór mój poszukiwawczy nadal trwał. Aż w końcu znalazłem tłumacza z Sydney, który po długim namyśle przyjął moje zamówienie. Ta snobistyczna mrzonka drogo mnie kosztowała, a nawet bardzo drogo, aż wstyd przyznać się. Ciekawym czy kiedyś, jeśli dopadnie mnie znów coś zachciankowego, będę mógł skorzystać z Twojej powyższej pracy. Bo wszędzie angielszczyzna, a tu łacina - niezły wtręt :) Ale proszę nie odpowiadaj. Jeśli nadejdzie stosowny czas, pozwolę sobie skorzystać z innej drogi komunikacji. Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ.
Annie Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2018 Egzegeto - Pięknie jak zwykle, wiersz ulotny, wrażenie eteryczności. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No, no, ale nam się rodzynek na forum trafił :) Gratuluję i zadraszczam :), szczególnie sanskryt - sens skryty :) Pozdr
egzegeta Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2018 Annie_M Cieszę się; wiersz o PIĘKNIE chyba powinien być co najmniej ładny:) Dziękuję, pozdrawiam :) PS. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, trafił się.
egzegeta Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2018 Ithiel Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a ja uzupełnię powyższe; i od czasu do czasu pozwalam sobie na przekład np. na język łaciński.
egzegeta Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ithiel i właśnie z tego powodu ( żeby nie prowokować Ciebie) przymierzany przeze mnie tytuł do nowego wiersza Hilasterion napiszę jako Przebłagalnia, choć nie wiem czy on tak w zupełności będzie stosowny.
Rekomendowane odpowiedzi