Czarek Płatak Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) Zwierzątko Gdy byłem małym zwierzątkiem, to wszystko mi było naj, naj lśniło słońce grające, przekwietnie maił się maj. Mój kraj był mi całym światem, a cały świat to, ho, ho, i miałem myśli kudłate, o tej sąsiadce next door. Gdy grzmot się po niebie toczył – to lato było tuż, tuż, i niósł się zapach wieczornych, w kasztany wplątanych burz. Bóg to był ten niewidzialny, dziwny, pogmatwany gość, co zabić nie pozwalał był, chyba że o niego szło. Spod nóg umykały łąki morzoszerokie, a ja mogłem tam całe dnie brodzić jak bocian, co szuka żab. Teraz zaś, miast burz mam mżawkę, i niebo ciężkie od chmur, mój kraj – dal, a o sąsiadce pamięć zamaka wśród dżdżu. Bóg to noc głucha i zimna, wiejąca grobem toń zła, tylko się stale zabija, tak samo, jak zawsze dlań. Na inne też dzisiaj łąki rzucił kapryśny mnie los, lecz to zwierzątko tkwi do dziś, gdzieś we mnie głęboko wciąż. Edytowane 5 Maja 2018 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 4
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) karm je i czochraj pod włos by dumnie rosło i Cię wznosiło bo przecież taki zwierz to skarb Edytowane 5 Maja 2018 przez Marcin Krzysica (wyświetl historię edycji)
Czarek Płatak Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Staram się jak mogę. Pełen wikt, opiekunek, spacery z pilnikami, a na nich na deser niebieskie migdały.
Justyna Adamczewska Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Czarku, dobry wiersz. Tak napisany, iż trzeba starać się wyłapać specyficzny rytm, bo inaczej można się pogubić w znaczeniu poszczególnych fraz.Ciekawie, zwłaszcza: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Składnia również interesująca, przestawianie wyrazów, nigdy tego typu wiersza nie czytałam. I tytuł - zdrobnienie, ciekawe o jakie zwierzątko chodzi, ale milusie zapewne. I jeszcze "małym zwierzątkiem" - to fajne "prze" - nie powinno być "przez"? Pozdrawiam J.
Maria_M Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) zwierze trzeba dokarmić wiedzą o Bogu prawdziwą, bo tą, którą przedsawił niewiedzą bardzo zadziwia Fajnie napisane, ale skupiłam się przede wszystkim na treści, no i czwarta i siódma zwrotka mnie zaszokowały, przecież to niezgodne z prawdą. Wybacz, Czarku, ale takie mam właśnie zdanie. Edytowane 5 Maja 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Czarek Płatak Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 @Justyna Adamczewska Z założenia miała być prosta zabawa rymem, trochę dziecięca i naiwna. Dlatego też proste, jednosylabowe rymy w co drugim wersie. 'prze kwietnie' jak np. przepięknie. Dzięki za czujność i poświęconą uwagę. Udanej soboty ;)
Czarek Płatak Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za wizytę i ślad Maks. Zdaję sobie sprawę, że te konkretnie strofy mogą się komuś wydać może nawet obrazoburcze, ale proszę nie zapominać, że w wypadku pierwszej z wzmiankowanych piszę wspominając dziecięce na ten temat 'spostrzeżenia', a w drugiej moje osobiste (tu podkreślam) odczucia niejako po latach. Dzięki za wizytę i ślad w formie komentarza. Z pozdrowieniem. C.
Maria_M Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, oczywiście, szanuje Twoje odczucia. Moja reakcja była pochopna, przecież każdy inaczej spostrzega to zagadnienie i ma do tego prawo. Pozdrawiam i już znikam :)
Czarek Płatak Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 @MaksMara Ale nie znikaj na zawsze. Mam nadzieję, że nie odstraszyłem Cię moimi przemyśleniami na temat Absolutu ;)
Justyna Adamczewska Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czarku, no i piękny wyraz "przekwietnie", Dziękuję za wyjaśnienie, Do miłego. J.
Czarek Płatak Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To ja dziękuję. Do miłego :)
Justyna Adamczewska Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ukwiecenie łąk na balkonach kwietniki to kwiecień i kwiat. Taki to jest świat nie tylko na świeczniku. Pozdrawiam J. :)))
Maria_M Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zniknęłam na 10 godzin aktywnie spędzając sobotę, nie jestem taka strachliwa :)))))))))))) i lubię czytać Twoje wiersze.
Czarek Płatak Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) @MaksMara Niezmiernie mi miło, że pomimo odmiennych zapatrywań na ten dla wielu nad wyraz drażliwy temat nie zrażasz się do mojego czasami trącącego siarką pisania :) @beta_b Doceniam, dziękuję, pozdrawiam. Edytowane 5 Maja 2018 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi