bajaga1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. myszą rysowane A cygan na skrzypkach mi gra V 2014 Dziewczyno w płomieniach tańcząca, Gdy cygan na skrzypcach ci gra. Dla ciebie ta noc jest gorąca, Jak ognia wolności skra. Dziewczyno, gdy w tańcu wirujesz, Zdawałoby się, że śnisz. Ty śpiewasz , kochasz, wariujesz. Inaczej nie umiesz już żyć. Gdy proszę o wróżbę na życie. Spoglądasz na mnie ze strachem. Szepczesz tylko cichutko, Nie wszystkim ono jednakie. 2010r. 5
Oxyvia Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Bardzo fajny wiersz, podoba mi się na razie bezkrytycznie. :))) Wiesz, ja w części jestem Cyganką. W małej części, ale jednak czuję w sobie wyraźnie tę krew i przynależność genetyczną. Czułam ją jeszcze zanim się dowiedziałam o swojej przynależności narodowościowej. ;) Poza tym tańczyłam flamenco, bo zawsze mnie ciągnęło do cygańskich tańców i muzyki. :) Mam kilka "cygańskich" wierszy na swoim koncie. Dwa tutaj. Jeśli masz ochotę, to przeczytaj. Pozdrawiam. PS. Śliczny obrazek. Jak zwykle.
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 brawo pieknie takiej cyganskiej zawieruchy mi brakowalo
bajaga1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję bardzo Romska tradycja ,kultura dla patrzących z boku jest barwna i radosna lecz nieraz myślę że związane jest to z ich ciężkim życiem, cieszę się , że wiersz się podoba, Pozdrawiam Edytowane 1 Lutego 2018 przez bajaga1 (wyświetl historię edycji) 1
azk Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) I mnie się podoba, chociaż muszę wytknąć załamanie sekwencji rymów w ostatniej zwrotce, i inwersję w ostatnim wersie pierwszej zwrotki (wolności skra), chociaż jest to inwersja wymuszona, więc grzech jest lżejszy dla kota. Pozdrawiam :) Edytowane 1 Lutego 2018 przez kot szarobury (wyświetl historię edycji) 1
bajaga1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Kocie jak miło..ojtam wytykaj
Oxyvia Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O tak, to na pewno. Są tępieni i wyobcowani. Wszędzie. Jak Żydzi. Ale są też bogate warstwy cygańskiej społeczności. Bogate i kulturalne, bo to niestety idzie w parze, jeśli chodzi o całe klasy społeczne. No i z tej bogatej, czeskiej zresztą klasy Cyganów, z ich dumnej arystokracji, pochodzą moi przodkowie z XIX wieku.
bajaga1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję mi też nawet wkleiłam rysunek dla koloru
bajaga1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest normalne że boimy się inności zamkniętych eklaw, większość ludzi spogląda z ukosa zarzuca się brak asymilacji. Spotkałam dawno temu (w pracy) Króla cyganów lub kogoś bardzo wysoko postawionego. Też człowiek.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Śliczny wiersz może porwać wyobraźnię:)
bajaga1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pięknie dziękuję
Oxyvia Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak najbardziej. I każdy ma prawo zachować własną kulturę, nie asymilować się.
bajaga1 Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na wsi stroje, obrzędy piosenki są naturalne cześcią folkloru odmienne w różnych regionach przyjmujemy jako normalne, wiec tak samo należy podchodzić do innych społecznosci (kultur). 1
Oxyvia Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie.
bajaga1 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2018 Sylwester_Lasota dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi