Bolesław_Pączyński Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Na przyjęcie dzik dziś prosi bo są jego urodziny lubi jeść, nie lubi pościć i nad wyraz jest gościnny. Jest już niedźwiedź, wilk z borsukiem i przyszła ruda lisica za lisicą sowa z krukiem prześlizgnęła się łasica. Zjawił się już wuj odyniec, uśmiechnięta ciocia locha, zawitała też w gościnę młoda łania, trochę płocha. Żbik i jenot też przybyli, zwierzyna się pozbierała a na końcu moi mili szara myszka przydreptała. Cichutko za stołem siadła i lękliwie wokół zerka - Co byś sobie myszko zjadła, może kaszy? Może serka? Dzika żona zachrumkała nałożyła porcję sera. - Dziękuję mysz zapiszczała, zaczęła go szybko zżerać. Dużo było tu zwierzaków te najmniejsze i te wielkie, wedle gustu, wedle smaku, każdy z nich miał fest wyżerkę. Niedźwiedź miodu zjadł pół beczki, zaczął bekać, dostał czkawki, wilk wysysał szpik z kosteczki a borsuk wpadł do sadzawki. Locha schlała się nalewką i pod krzakiem legła sobie a odyniec wziął dolewkę gorzałeczkę ciurkiem żłopie. Wnet go zmogło, puścił pawia lecz nie tego proszonego, tamten z kanią się zabawiał dzik haftował do stóp jego. - Co za brutal - wrzeszczy łania - Brak szacunku i kultury, on przepraszał choć się słaniał, potem zaszył się w gąszcz bury. Tak gościły się zwierzaki libacja do rana trwała, potem poszły sobie w krzaki a za nimi myszka mała. Z uśmiechem dziś bór wspomina te hulaszcze dawne dzieje jak gościła się zwierzyna u Dzikusia Dobrodzieja. W naturze nie mąćmy ładu chodzi o to by zwierzęta nie chciały brać z nas przykładu, koniec bajki, to już puenta. 13.01.2018r. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez Bolesław_Pączyński (wyświetl historię edycji) 5
Oxyvia Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ha ha ha! Fajna bajka! Mam balladę-przypowieść na podobny temat, ale nie z takim wdziękiem napisaną, a raczej wręcz oskarżycielską wobec opilstwa i pijaków. Może ją tu wstawię, choć nie jestem pewna, czy zaskarbi sobie uznanie Czytelników. :)
azk Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak, dzikie żony zawsze chrumkają :)))))))))))))). Więc jednak chyba Żona dzika byłoby nieco zgrabniej. A poza tym pełna Sarmacja. Fajna bajeczka Bolesławie. Pozdrawiam :)
Oxyvia Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Och, zapomniałam - przecież ten mój wiersz jest już na forum: :))) 1
Bolesław_Pączyński Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Oxyvio a coś mnie tak ostatnio napadło o zwierzętach popisać.Czytałem ten twój, fajny wiersz i dobrze że zwierzaki nie biorą z ludzi przykładu, taka przypowieść jest "schlał się jak świnia" a biedna świnia w rzeczywistości mogłaby się obrazić bo nie pije. Pozdrawiam:))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Kocie. Mi też nieraz żona chrumka ale już przywykłem. Miłego:))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Miłego:))
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Witam - czytając czułem że jestem obok nich i popijam browarka. - w takim towarzystwie to dopiero gratka - ładnie zgrabnie do uśmiechu - tak trzymaj. Pozd. Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
Oxyvia Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dlatego właśnie ja w wierszu odwróciłam tę obelgę. :)))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2018 Rozumie Oxy, czytałem. Miłego:))
Rekomendowane odpowiedzi