Maciek.J Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Wiem że patrzy przez okno niedomknięte na ten stary port niedokończonych wen czy nasza łódź przybiła już do brzegu jak Penelopy co wieczór pruje jej drobna biała dłoń nici zwątpienia aby utkać z nich nieśmiertelną wiarę po raz kolejny raz jeszcze na nowo wiem że śni co noc ten sam bezbarwny sen a myśli pędzą jak w szalonym biegu ja wiem co serce zakochane czuje bo miłość dlań jest wyjątkowym darem choć może to dla innych niepojęte i wiem że serce ma takie ogromne noszę je nadal pomiędzy wierszami mówi mi kocham chociaż nie ustami zrozumiem przecież ten język milczenia kiedy znów powtórzę każde jej słowo przywołam te miejsca zaczarowane wiem że zapisała je do sztambucha kiedy nadzieja nas wreszcie wysłucha popłyniemy na te wyspy nieznane gdzie wszystko jest zawsze niewinne święte Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Maciej_Jackiewicz (wyświetl historię edycji) 1
Luule Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Witam. Podoba mi się metafora z Penelopą: nici zwątpienia w nieśmiertelną wiarę utkane, aczkolwiek coś mi tam nie gra brzmieniowo, jakby coś nie tak poodmieniane. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam
azk Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Od nici w mitologii były Ariadna i Parki. Penelopa symbolizuje niezachwianą wierność.
Maciek.J Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 zgadza się , ale to Penelopa ,,zwodząc ubiegających się o jej rękę 136 zalotników (przyrzekła wybrać jednego z nich na męża, gdy ukończy tkać szatę dla swojego teścia) przy pomocy podstępu (aby odwlec ukończenie szaty, pruła nocą tkaninę, nad którą pracowała w dzień),, (cyt. za Wikipedią)
Maciek.J Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak miało być Penelopy -już poprawiłem dziękuję i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi