Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Anioł Stróż

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy umie juz kochać.
Na ustach każdego kwitły już róże.
Tylko ja sama, nie wiedząc czemu
chodzę wciąż za rękę z Aniołem Stróżem.

Mój Anioł jest cudowny, wspaniały.
Pociesza, ociera pot z czoła.
Lecz jest ze mną , bo musi,
bo nie zna innego anioła.

Wie jak bardzo lubię konwalie.
Kiedy wstaję rano, on wie co mnie czeka.
Wie wszystko, a nawet to,
jak bardzo chcę kochać człowieka.

No cóż ,ja lubie anioły. Pan jak widać nie ...I bardzo dobrze. Jakby wszyscy lubili to samo , to byłoby śmiertelnie nudno na tym świecie. A czy anioły są poetyckie ??Hmm wydaje mi się , że nie bardziej niż diabły czy inne istoty nadprzyrodzone. Dziękuje za komentarz . Pozdrawiam .

Pan sądzi , że ich nie ma .....Ja mam na ten pogląd całkiem odmienne zdanie. Szczerze mówiąc jakoś nie zauważyłam , żeby ich było w poezji przesadnie dużo. Nio, ale może to tylko wynik mojej nie wiedzy. Hmm a co do lubienia to wyraże się może nieco inaczej : lubie wierzyć w anioły , miec nadzieje że są . Pozdrawiam ...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Mirosławie, a jak Ty możesz lubić jakiś kolor - nie znając jego wszystkich odcieni?? Rzeczy najmniej zabawne bywają popularne.
Anioły istnieją. Zbyt wielu ludzi w nich wierzy i tyle samo jest powodów, aby nie istniały.
Anioł to tylko przyjaciel, tak samo jak drugi człowiek. Nie ma więc przeszkód żeby nim nie był.

To prawda. Tylko zbyt wielu ludzi stawia sprawę jasno: "ok! napisałam o moim aniele, więc to już jest piękne, niezwykłe i idealne." Ludzie chcąc napisać wiersz sięgają najczęściej po coś idealnego, pięknego, spokojnego, niezwykłego - jak anioł. Dlatego wiele jest w poezji motywów anioła. Stąd też taka, a nie inna reakcja czytających duże zbiory poematów.

Co do wiersza...
Unikaj powtórzeń:
"Każdy umie juz kochać.
Na ustach każdego kwitły już róże."

Postaraj się znaleźć inne rymy. Nie rezygnuj z nich.

"Każdy umie juz kochać.
Na ustach każdego kwitły już róże.
Tylko ja sama, nie wiedząc czemu
chodzę wciąż za rękę z Aniołem Stróżem." - kiepski rym.

"Mój Anioł jest cudowny, wspaniały.
Pociesza, ociera pot z czoła.
Lecz jest ze mną , bo musi, bo nie zna innego anioła." -- kiepski rym.

W tym wierszu wymazałbym powtórzenia: "anioła", "już", "jest", "wie"
Proponuję też popracować nad rymami. Poszukałbym jakiejś ciekawej i oryginalnej pointy - ten wiersz do niczego nie dąży. Ot takie wychwalenie kogoś - żadnego efektu.

Pozdrawiam serdecznie
Życzę szczęśliwego nowego 2005 roku!!!
i weny ;)

Dziękuje za rady , napewno z nich skorzystam . Podmiot liryczny w wierszu mówi , że można byc samotnym wśród ludzi i wtedy jednynymi przyjaciólmi jakich mamy stają się anioły, dlatego nie wiem dlaczego napisał Pan , że w wierszu brak pointy i , że jest " ot takim wychwalaniem kogoś" . Ale dziękuje za komentarz i ja także życze z całego serducha , wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pointa to ciekawa refleksja w utworze - nie odbiór. Pointa to nie interpretacja.

PUENTA [fr.] (pointa), dobitne zamknięcie wypowiedzi, m.in. lit., dowcipnym, nieoczekiwanym sformułowaniem.

http://encyklopedia.wp.pl/szukanie.html

Pozdrawiam serdecznie