Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie rozpaczaj, przecież to niczyja wina.
Wina nalej, bo rozluźnia obyczaje.
Świnka ze mnie, może świnia, ale trzymam
cześć blondynek i ich honor. Teraz polej!

Kawę?! Przecież nie mam kaca! Wybacz! Kocham!
Chyba. Po swojemu, odwracając lustra.
Ta za taflą zbytnio mi się nie podoba.
Czy już szósta? Muszę pędzić. Masz całusa.

Nie, nie pytaj, gdzie mnie nosi wieczorami.
Może... muszę twarz zanurzyć w swą poduszkę.
Lub odtańczyć coś na stole, ale z nami
koniec. Przecież. Znów spotkamy się przed szóstą.

J.E.S.

Opublikowano

Po przeczytaniu tytułu struchlałam :), spodziewałam się Bóg wie czego, a tu takie pozytywne zaskoczenie...:) Jeden z lepszych tekstów, na jakie ostatnio trafiłam, w zasadzie bez żadnych "ale". Jest bardzo dobrze od strony "brzmieniowej"- jest porządek, a przy okazji jest jakiś luz, naturalność.

Świnka ze mnie, może świnia, ale trzymam
cześć blondynek i ich honor. Teraz polej!

Zabawa słowem wychodzi tu na dobre- nie efekciarstwo na siłę, tylko naturalnie i pomysłowo, sensownie. Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @andreas   Widzę tu wybór między Madzią a Ewy spojrzeniem . Ten czerwony kur mnie z lekka przeraził. Jednak wolę Ewę - tylko co na to Leon i Franek, że o bankierze słowem nie wspomnę?

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Mitylene   "jak nigdy"   to dopiero komplet      
    • @Łukasz Jasiński ciekawy esej i historia Pana rodziny. Widać, że ma Pan sporą wiedzę na temat przodków. Historia tzw " książkowa" jest dla mnie też "suchą teorią" - to zlepek pewnych faktów. I karmią ludzi takim stekiem nieraz bzdrur wpływając na światopogląd i przekonania., oczywiście celowo. A wiadomo, że " papier przyjmie wszystko".  Tak jak Pan pisałał wcześniej grunt to myśleć samodzielnie, umieć odrzucić te przysłowiowe " ziarna od plew".Nie jest to łatwe, bo dzisiaj jesteśmy bombardowani zewsząd  " stekiem bzdur" i wiadomo masse media robią swoje, żeby zniewolic masy...      
    • @Domysły Monika dziękuję Moniko serdecznie

Jest mi bardzo miło że moje wiersze nadal ludzi zatrzymują  Serdeczności
    • "Gwiazdy nie pojmą nigdy, że się robi jasno dopiero wtedy, gdy one pogasną." - Sztaudynger   I mój limeryk:   "O dwóch takich co ukradły księżyc"   bliźniaczki idąc nocą z Mysiadła ujrzały księżyc w lustrze mokradła więc go Lesia wprost do wora dla mamusi bo jest chora ale to Jarka na pomysł wpadła   Pozdrawiam.    
    • @Gosława   Coś niesamowitego! Jeśli powiem, że zakochałam się w Twoim pisaniu, to wyjdę na szaleńca?

Dotykasz słowem, otwierasz emocje, częstujesz refleksją.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...