Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokroić cienko chcę mój sen,
na równe, wdzięczne części.
A każdy z tych fragmentów... Wiem!
Zacisnę w mojej pięści.
Wycisnę z nich cały sok,
przeleję w małe czarki.
Zachowam je na przyszły rok,
schowam do zamrażarki.
Gdy kiedyś drinki będziesz pił,
dorzucę je tajemnie.
I sen mój ze mną będziesz śnił,
rozmarzysz się przeze mnie.

Opublikowano

@Luiza_Mattoni
.
Proszę się nie obrazić, ot - takie moje, żartobliwe uwagi...
.
I sen mój ze mną będziesz śnił,
czując, jak jest przyjemnie...
.
- dla dorosłych mogłoby być w ostatnim wersie "marząc, że jesteś... we mnie"

Opublikowano

@Bronisław_Muszyński
Ciężko mnie obrazić! Żadne z Twoich zakończeń nie przyszło mi nawet do głowy! Są świetne, ale chyba ciągle wolę swoje, jest mniej kusząco-kokieteryjne i moim zdaniem bardziej pasuje do klimatu całości. Dziękuję za to, że chciało Ci sie przeczytać i skomentować! To mój pierwszy wpis i pierwszy komentarz i to tyle radości!

Opublikowano

@Luiza_Mattoni
.
Jakoś mnie nadal "razi" to Twoje - "rozmarzysz się przeze mnie".
"przeze mnie" kojarzy mi się z winą a nawet katastrofą i... dlatego mi tutaj "nie pasi"

może - rozmarzysz się tuż, przy mnie...

Opublikowano

@Bronisław_Muszyński
W pierwszej wersji wiersza było "uśmiechniesz się przeze mnie". Może było lepiej? Nie wiem jak to ująć, ale spróbuję: Osoba do której wiersz jest kierowany nie uśmiecha się dużo i brakuje jej marzeń. Koncentruje się na sprawach przyziemnych i nie cieszy z rzeczy przyziemnych. Dla takiej osoby uśmiech bądź marzenie może wydawać się czymś nieodpowiednim, źle postrzeganym, błahym?

Czy jest to wszystko widoczne, po pierwszym przeczytaniu? Bo jeśli nie, i za każdym razem trzeba to będzie tłumaczyć, to chyba nie jest zbyt dobry wiersz :-)

Opublikowano

@Luiza_Mattoni
.
Mój odczyt tego wiersza przedstawia się następująco. Śnisz, marzysz o kimś, którego spotykasz na przykład - tak nieoficjalnie, na balu, przyjęciu - raz do roku, z okazji jakiegoś święta w Twoim zakładzie pracy. A On jest Twoim szefem. No i chciałabyś, aby i On marzył o Tobie. Wsypujesz mu więc do drinków cząstki Twoich snów... i... dotąd mi pasuje. Ostatni wers brzmi mi jak - otrujesz się przeze mnie - i właśnie to mnie razi, wkurza...