Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Znak rozpoznawczy *

Rekomendowane odpowiedzi

Więzią jedności tylko... miłość
- skutkiem dbałości o zasady **
- jej rezultatem uczuć... tkliwość.
Ten kto ma ducha daje rady,

bo sam przyjmuje je z ochotą
wcielając w życie cne nauki
- gardzenie nimi jest... głupotą
- ta zaś tak często dziełem... sztuki.

Jest lud na globie, co się zowie
Świadkami Boga Jedynego ***
- przejawia miłość w każdej dobie,
też do bliźniego... bezbożnego. ****

Wielu dostrzega jak stosują
nauki Mistrza, który kochał
ludzi wzorcowo, stąd mawiają,
aby na Świadków nikt nie prychał.

Jeden z tysiąca przynależy
do drugich owiec zgromadzonych,
lecz może jeszcze ktoś przybieży,
aby należeć do... zbawionych. *****

* "Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość". (Ew. wg Jana 13:35)

** "Miłość jest wielkodusznie cierpliwa i życzliwa. Miłość nie jest zazdrosna, nie przechwala się, nie nadyma się, nie zachowuje się nieprzyzwoicie, nie szuka własnych korzyści, nie daje się rozdrażnić. Nie prowadzi rachunku krzywdy. Nie raduje się z nieprawości, ale się współraduje z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, na wszystko ma nadzieję, wszystko przetrzymuje. Miłość nigdy nie zawodzi. Ale czy są dary prorokowania - zostaną usunięte, czy języki - ustaną, czy poznanie - będzie usunięte" (1 Koryntian 13:4-8)

*** "Wy jesteście moimi świadkami - brzmi wypowiedź Jehowy - moim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam. Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego. Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy. Ja oznajmiłem i wybawiłem, i sprawiłem, że to usłyszano, gdy nie było wśród was obcego boga. Wy zatem jesteście moimi świadkami - brzmi wypowiedź Jehowy - a ja jestem Bogiem. I przez cały czas jestem ten sam; i nie ma nikogo, kto by wyzwolił z mojej ręki. Przystąpię do działania - i któż może ją zawrócić?" (Izajasza 43:10-13)

**** "wciąż miłujcie swych nieprzyjaciół i czyńcie dobrze, i pożyczajcie bez odsetek, niczego się w zamian nie spodziewając, a wasza nagroda będzie wielka i będziecie synami Najwyższego, gdyż on jest życzliwy dla niewdzięcznych i niegodziwych. Stawajcie się miłosierni, tak jak wasz Ojciec jest miłosierny. Ponadto przestańcie osądzać, a na pewno nie będziecie osądzeni, i przestańcie potępiać, a na pewno nie będziecie potępieni. Uwalniajcie, a będziecie uwolnieni. Dawajcie, a ludzie wam dadzą. Wsypią do waszych podołków miarę wyborną, natłoczoną, utrzęsioną i przepełnioną. Bo jaką miarą odmierzacie, taką wam w zamian odmierzą" (Ew. wg Łukasza 6:35-38)

***** "A mam drugie owce, które nie są z tej owczarni; te również muszę przyprowadzić i będą słuchać mego głosu, i będzie jedna trzoda, jeden pasterz." (Ew. wg Jana 10:16)