anuncja em Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Dziewczyno, Hayez w tobie odnalazł co szukanym być przestało, powiedz lecz, skąd począł się melancholiczny smutek ten? czy westchnieniem duszy o krawędź czasu potknął się czy też zasłoną okrył ciemną piękne coś złożyła w sobie spokojnie milknie tętno na emocji niwie omdlały zapach białej lilii otula skronie wicią wonną dziewczyno w smutku zatopiona czy w umieraniu widzisz brzeg? czy ręką może raz jeszcze czasu dotknąć chcesz? żywym spojrzeniem znów rozniecisz przestrzeń w bengalski ogień przemiany z Melancholii poczujesz smak w Menadę.
Sol Ada Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 I to mi sie podoba:] Powaznie,bo czytalm przed chwla taki wiersz juz nawet nie pamietam tytulu.. no a ten na dlugo zapadnie mi w pamiec:)pozdrawiam:]
kingcc Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 witam..........nie jest za wesoło niektóre metaforty są zbyt proste......bliskie białej poezji mysle też że takie powtórki wers po wersie nie są dobre : "czy" w umieraniu widzisz brzeg? "czy" ręką może radziłbym jeszcze popracować ...pozdrawiam ps kim jest ....HAYEZ ?????
anuncja em Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Dzięki Wam za wpisy i poświęcenie uwagi na przeczytanie tego wiersza. Zdaję sobie sprawę z jego słabych punktów, jeśli sie nie jest doskonałym trzeba coś poświęcić, formę, oryginalność, rytm, itd. ... Franccesco Hayez, malarz włoski, w Polsce nie znany - moje ostatnie odkrycie. Malował w okresie romantyzmu i dalej do 1882. W Pinakotece Brera w Mediolanie wisi jego obraz Melancholia. Pozdrawiam Sol Ado i Kongcc an. em
Rekomendowane odpowiedzi