Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Na człowieka

WiJa

Rekomendowane odpowiedzi

Człowieka największym wrogiem są obawy, ale rzecz w tym, że takie wielkie, że Góry Kaczawskie przerastają Himalaje. I wcale tu nie chodzi o to, że strach ma wielkie oczy, ani o to, że człowiek ubezpieczony na wszystkie strony, jest właściwie człowiekiem upośledzonym, ubezwłasnowolnionym (po prostu uzależnionym od wszystkiego, tylko nie od jednego Boga). A chodzi o to, że ryzyko jest błogosławieństwem człowieka, tylko że niektórzy (którzy i tak, jak wszyscy skonają), jacy się urodzili, tacy umierają. A przynajmniej ci, którzy nie ryzykują, ci nie giną (choćby i nagłą i nieoczekiwaną śmiercią w walce z diabłem), tylko umierają, pewnie na łożu śmierci. A czy ja wiem, czy to się tak godzi człowiekowi, nawet jeśli człowiekowi przystoi.

P.S.
Walka z diabłem, najczęściej, jeśli nie wyłącznie jest walką/biciem się z własnymi myślami.

P.S. II
A jakby to było klawo, gdyby tak człowiek, który bije się z własnymi myślami, bił się jeszcze we własne piersi (a nie w cudze).

@WiJa

Jest coś w tym "Na człowieka"... Dywagacje sprawiły we mnie potrzebę wyartykułowania tego, że:
1) ponieważ jest to kolejne potraktowanie zagadnień już tylekroć traktowanych przez tych i owych w im właściwy sposób (nie wyłączając mnie)
2) ponieważ każdy z tak czy siak dywagujących owe kwestie czyni to szczerze, ani myśląc siebie (i innych) oszukiwać
- to dopuszczając do głosu zasadę logiki (z dwóch - tym bardziej z wielu - twierdzeń sprzecznych ze sobą tylko i wyłącznie jedno z nich MOŻE być prawdziwe, ale przenigdy nie będą prawdziwe oba czy też każde z wielu sprzecznych ze sobą twierdzeń - oczywiste jest przy tym, że żadne nie z nich MOŻE nie odpowiadać prawdzie) rozstrzygnąłem dylemat kryjący się w tego typu dywagacjach w ten sposób, że zgodziłem się z udowodnionym przez Jezusa twierdzeniem, utrwalonym w ewangelii wg Jana 17:17 i we wszystkim daję wiarę Autorowi Słowa, usiłując z Jego pomocą je ROZUMIEĆ.

@WiJa

Ogólnik nic ...nic mi nie mówi. Z twojej prozy wynika, że rozumiesz niemało, jednak nieuchronnie subiektywnie traktujesz przedmiotowe zagadnienia.
Nie zamierzam Ciebie (ani nikogo innego, w tym własne dzieci) nawracać! Nawracanie bowiem to jedne z najgorszych działań jakie przedstawiciele homo sapiens podejmowali i... podejmują. Jedynie w ramach miłości bliźniego DZIELĘ się jak najlepiej potrafię, tym co sam posiadłem, przy czym za oczywistość uważam, że moi bliźni MAJĄ PRAWO nie przyjmować ode mnie tego, z czym usiłuję się podzielić. Ponieważ tak jest, na tym poprzestanę, gotów dzielić się dalej, dzięki opcji "Prywatne wiadomości". Nadal trwam w postanowieniu: NIGDY do NIKOGO pierwszy NIE PISAĆ - na tym forum.

@WiJa
Tak. Doskonałemu nie jest potrzebne doskonalenie, co nie oznacza, że mimo to będzie się stawał doskonalszy (nie ma tego jak inaczej wyrazić), przez nieustanne nabywanie wiedzy - vide: Ew. wg Jana 17:3. Z tego jak Jezus określił sens życia wiecznego wiadomo, że będzie ono upływać na nieustannym (bezkresnym) nabywaniu wiedzy o Jedynym Prawdziwym Bogu i... o tym, którego tenże posłał (Na marginesie: W TEJ DONIOSŁEJ WYPOWIEDZI MOWA JEST O DWÓCH OSOBACH).

@WiJa
Jak dla mnie, wiara jest rezultatem procesu, jaki m.in. zachodzi u prawego sędziego (rzadki przypadek, wiem), który ustala fakty i bada okoliczności, by nabrać pewności, właściwych przekonań, przeświadczeń. Co więcej, nie jest tak tylko w moim przypadku. Co najmniej apostoł Paweł traktował wiarę (jako taką) w ten sam sposób - vide: jego list do Hebrajczyków 11:1, 6. Znamienne jest, że bez takiej właŚnie (a nie innej) wiary NIE MOŻNA SIĘ PODOBAĆ BOGU...

W dniu 07.12.2014 r. o 14:50 po raz pierwszy zauważyłem, że administrator (lub jego moderatorzy) po raz kolejny bezpodstawnie ograniczyli moją wolność słowa, wyrażanego również w tym serwisie. Oto komunikat, który ukazuje się ilekroć usiłuję zamieścić w serwisie www.poezja.org mniej czy bardziej artystyczną wypowiedź:

[color=red]Zostal nalozony ban na to konto.

Ban wygasa za 36693 sekund.

Wiadomosc od moderatora: to portal poetycki, a nie teologiczny