Andrzej_Kosinski Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 Pamiętaj Że kiedy patrzysz głęboko w otchłań Otchłań jednocześnie gapi się w głąb ciebie Uważaj Byś walcząc z potworami Sam nie stał się jednym z nich W tłumie swych braci zachowaj czujność Polagaj na swym wewnętrznym głosie Tak łatwo jest dać się porwać rwącej rzece Utracić na zawsze Kryształową pewność Przejrzystą aż na wskroś Klarowność źródeł Daleko niosą mętne rzeki Unikaj płycizn gdzie krążą ławice Pamiętaj Jakże często ostracyzm umacnia wspólnotę jezeli zaś pragniesz bezpieczeństwa Pewności i poparcia większości Bądź zawsze gotów by wywszydzić Napiętnować Wziąć od czasu do czasu udział w publicznym kamienowaniu W ukrzyżowanku na deser W zwyczajnym poobiednim rytuale cementującym więzi miedzyludzkie Wytrzeszczaj więc czujnie Swe krwawe gały A kiedy napotkasz obcego Malowanego ptaka Wtedy śmiało bez względu na wszystko Pierwszy rzuć kamieniem Zdobędziesz poklask u swych braci Podpisz się pod skargą na zbyt głośnego sąsiada Tak miło jest patrzeć na toczącą się głowę Nie Nie dla sadystycznej rozkoszy Lecz z ulgą Ta głowa mogła przecież Nalezeć do Ciebie A przecież tak mało brakowało Czasami wcle nie jest konieczny Heroiczny akt Krzyk protestu Gest Kozakiewicza czasami wystarczy tylko Że się odwrócisz Dwuznacznie chrząkniesz Spojrzysz w złym kierunku Okażesz litość ofierze linczu Wtedy ty się szykuj Pamiętaj W tej grze Krzeseł zawsze będzie mniej Od pragnących wygodnie usiąść
Andrzej_Kosinski Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2013 Nie da się ukryć, że bezczelnie pozyczyłem kilka metafor od jednego wielkiego polskiego poety i jednego niemieckiego filozofa. Zapożyczenie jest aż tak oczywiste, ze nikt chyba nie posadzi mnie o plagiat. Uznałem po prostu że to bedzie najlepsza trampolina dla błądzących po mojej glowie myśli..
Poul_McTalley Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 a mi się podoba jakbym grał w Bulder's Gate
Rekomendowane odpowiedzi