Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

nadal

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A gdybyś to "wokół" potarktowała jako elipsę i dopowiedziała sobie brakujące określenie?
Raczej nie powinno być "z", gdyż peel uświadamia sobie, że jego odczuwanie i myślenie, nie jest jednostkowe i daje temu wyraz.
Co do rymów to mnie uśmiechnęłaś, gdyż jest to wiersz rymowany asonansem w układzie przeplatanym w strofach 1 i 3 oraz w układzie sestyny w 2 i to chyba dobrze, że w wierszu rymowanym słychać rym. :)

Tak jeszcze dopowiem, że kiedyś napisałem wiersz Ula z IIB. Było to o pierwszym uczuciu chłopca z II klasy podstawówki. Wiersz był napisany w konwencji jego odczuć i w jego narracji. Największą trudność przy pisaniu sprawiło mi używanie sformułowań i słów, znanych takiemu młodemu człowiekowi. Gdyby podejść do tego wiersza wg Twojego odbioru, naraziłbym się na uwagi o zdziecinnieniu i nieporadności wysławiania się. Czy jednak słusznie? Pozdrawiam

Jednak okoliczności i postaci w przytoczonym wierszu są jasno nakreślone - bez wątpienia język równolatka Uli ma prawo być inny od języka dojrzałego człowieka.
Tutaj sytuacja nie została w żaden sposób zdefiniowana, więc czytam wiersz jako zapis obserwacji bliżej nieokreślonego dorosłego peela.
Pozdrawiam.

Tak jeszcze dopowiem, że kiedyś napisałem wiersz Ula z IIB. Było to o pierwszym uczuciu chłopca z II klasy podstawówki. Wiersz był napisany w konwencji jego odczuć i w jego narracji. Największą trudność przy pisaniu sprawiło mi używanie sformułowań i słów, znanych takiemu młodemu człowiekowi. Gdyby podejść do tego wiersza wg Twojego odbioru, naraziłbym się na uwagi o zdziecinnieniu i nieporadności wysławiania się. Czy jednak słusznie? Pozdrawiam

Jednak okoliczności i postaci w przytoczonym wierszu są jasno nakreślone - bez wątpienia język równolatka Uli ma prawo być inny od języka dojrzałego człowieka.
Tutaj sytuacja nie została w żaden sposób zdefiniowana, więc czytam wiersz jako zapis obserwacji bliżej nieokreślonego dorosłego peela.
Pozdrawiam.

Analogia wg mnie była uprawniona, bo mimo, iż przewijają się tu przeżycia i odczuwania peela, z obserwacjami, to jednak te obserwacje są określane, specyficznym dla peela, uwznioślonym sposobem widzenia i komentowania rzeczywistości. :)i